back to top

Susret sa uspješnim Konjičanima koji žive van domovine – snažnije povezivanje dijaspore sa zavičajem

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u sklopu manifestacije Dani dijaspore “Konjic u srcu BiH” susreo se sa uspješnim Konjičanima koji žive u dijaspori Nihadom Tabakom i Elmom Žilić. Sastanci su bili prilika za upoznavanje Konjičana sa namjerom Gradske uprave Konjic da ih snažnije poveže sa zavičajem na različite načine, predstavljajući im aktivnosti koje su planirane na polju privrede, razvoja turizma, kulture i sl.

-Želja nam je učiniti značajan iskorak u odnosima dijaspore sa lokalnom zajednicom. Ideje, prijedlozi, iskustva koja imaju radeći decenijama u sredinama u kojima su se ostvarili, za nas su izuzetno dragocjeni kako bismo čuli njihove želje i očekivanja, kako i na koji način  aktivnije raditi zajedno – kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, pozivajući Konjičane koji žive van domovine da prisustvuju Poslovnom forumu konjičke dijaspore koji će biti održan u srijedu 16.08.2023.godine u Konjicu.

Za sve zainteresovane otvoren je poziv da se prijave Gradskoj upravi Konjic putem maila dijaspora@konjic.ba i na taj način ostvare kontakt sa lokalnom zajednicom iz koje potiču njihovi korijeni.

-Obradovan sam aktivnostima koje Grad Konjic organizuje za dijasporu. Ja sam emotivno vezan za Konjic i volim doći ovdje, gdje svaki put vidim da je urađeno nešto novo, da se pokreću nove ideje i realizuju projekti. Ohrabruje činjenica da vlada interes za ulaganje u Konjic. Ja sam 2019. godine pokrenuo firmu u Bihaću, koja se bavi obradom aluminijskih profila sa ne velikim očekivanjima, ali rezultati su premašili sva moja nadanja, imamo preko 60 zaposlenih i trenutno smo u fazi gradnje nove velike hale. Poslovni forum konjičke dijaspore smatram izuzetno korisnom aktivnošću koja će dati rezultate. S obzirom da sam se po dolasku u Njemačku profesionalno bavio fudbalom, drago mi je da Konjic i na tom planu niže uspjehe, imamo prvoligaša FK Igman, ali i ostale sportske kolektive koji svojim rezultatima pronose dobar glas o našem Konjicu – kazao je Nihad Tabak, uspješni Konjičanin koji živi i radi u Njemačkoj.

Elma Žilić koja gotovo deceniju živi i radi u Istanbulu u Republici Turskoj i koja se također tokom svog boravka u rodnom Konjicu sastala sa gradonačelnikom Ćatićem, naglasila je da su potencijali koje Konjic ima na polju turizma nemjerljivi i da upravo ta oblast u kojoj je i sama radno angažovana kroz marketing i menadžment, može biti ključna kada je riječ o uvezivanju dijaspore i Konjica kao lokalne zajednice.

– Zaista sam sretna što sam mogla uživati u sadržajima koji su priređeni u sklopu Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”, jer su ovaj grad i domovina Bosna u Hercegovina, meni zaista duboko u srcu i osjetila sam koliko se pažnje poklanja tome da ljudi ne zaborave svoj zavičaj. Poslovni forum je nešto što svakako može donijeti mnogo novih  ideja i prilika za dalji razvoj Konjica, zato želim pozvati sve Konjičane gdje god da su odabrali živjeti, da se aktivnije posvete uvezivanju sa rodnim gradom, na dobrobit svih nas i naše djece sutra, kojima trebamo razvijati osjećaj pripadnosti- kazala je Elma Žilić, koja je naglasila da je sretna što s ponosom svim svojim prijateljima može reći Welcome to Konjic, jer kako navodi Konjic ima šta ponuditi svima.

Susret sa uspješnim Konjičanima koji žive van domovine – snažnije povezivanje dijaspore sa zavičajem

Poslovni forum konjičke dijaspore u okviru USAID-ovog projekta Diaspora INVEST biće održan u srijedu 16.08.2023.g. u hotelu Garden City sa početkom u 10 sati.

konjic.ba

10.08.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO