Stavovi Medžlisa IZ-e Mostar o haremu Kantarevac su oduvijek jasni i nepromjenjivi

Zbog čestih reakcija članova Islamske zajednice i građana Mostara u vezi sve češćih medijskih napisa o haremu Kantarevac u Liska ulici, Medžlis IZ-e Mostar još jednom želi podsjetiti javnost da su naši stavovi po tom pitanju kontinuirano jasni i nepromjenljivi, navodi se u saopštenju Medžlisa IZ-e Mostar.

“U tom smislu, pozdravljamo odlučnost porodica poginulih boraca, porodica civilnih žrtava rata, nevladinih udruženja da narav tog lokaliteta ostane nepromijenjena. Cijenimo i to što je sličan stav javno iznio i predsjednik Gradskog vijeća Salema Marić. Za Islamsku zajednicu je nedopustivo da postoje uopšte inicijative da se taj lokalitet ekshumira. Nedopustivo je da gradsko čelništvo organizuje sastanke sa sličnim temama, da na tim sastancima učestvuju i neki Bošnjaci a da se prethodno nisu konsultovali sa Islamskom zajednicom. Izražavamo čuđenje nad činjenicom da je gradonačelnik Mostara prijedlog međunarodnih organizacija prihvatio ad hoc bez šire javne rasprave, jer se radi o jako kompleksnom i osjetljivom pitanju. Lokalitet harema Kantarevac u Liska ulici je nasilno oduzeta vakufska imovina i svi oni koji se pozivaju na predratni njegov izgled aboliraju to pravno nasilje. Medžlis IZ-e Mostar već godinama vodi administrativno pravne procedure da se ispravi to nasilje i da se sva oduzeta vakufska imovina u procesu restitucije, što je država Bosna i Hercegovina obavezna učiniti, vrati Islamskoj zajednicu uključujući i lokalitet Lakišića harema”, stoji u saopštenju..

Što se tiče izgradnje spomenika civilnim žrtvama rata, Medžlis IZ-e Mostar smatra da je takav spomenik od izuzetno velike važnosti za budućnost građana Mostara, ali da lokalitet harema Kantarevac nije za to prikladno mjesto.

  Vlada HNK-a: Osigurana pomoć od 100 KM za nezaposlene osobe

“U tom haremu su prvih dana agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Mostar pokopani pripadnici A R BiH, HVO-a, HOS-a, civilne žrtve bjesomučnog granatiranja različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Stoga smatramo da bi širenje narativa na druge periode rata samo zasjenilo ovaj vrlo važan istorijski period i zasjenilo njegovu rječitost. Uz to, još napominjemo da ideja izgradnje spomenika civilnim žrtvama rata nije dovoljno iskomunicirana sa mostarskom javnosti. Nejasno je da li ta ideja podrazumijeva i civilne žrtve rata iz ranijih istorijskih događaja, jer su baš u tom i Lakišića haremu pokopane nedužne civilne žrtve u najezdi uskočkog serdara Stojana Jankovića. I tokom Prvog i tokom Drugog svjetskog rata u Mostaru nasilnim putem ubijeno na stotine nedužnih civila. Mostar za tako važan poduhvat ima druge parkove i druge javne površine neopterećene pravnim nasiljem”, stoji na kraju saopštenja.

()

Stavovi Medžlisa IZ-e Mostar o haremu Kantarevac su oduvijek jasni i nepromjenjivi Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dnevni horoskop za 10. decembar 2022. godine

OVAN Posao Otvoreni ste za svaki razgovor koji nudi rješenje. Strasti...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo