back to top

Sjećanje na poginule branitelje na grahovskoj bojišnici

Danas je služena misa zahvalnica te su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Bosanskom Grahovu.
Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje obilježen je u povodu 28. obljetnice vojnih operacija „Ljeto 95“ i „Oluja“ koje su donijele slobodu i mir našoj Domovini.
Molitveno okupljanje održava se svake godine u spomen na pogibiju 21 hrvatskog branitelja koji su 13. i 14. kolovoza 1995. poginuli u neposrednoj blizini Bosanskog Grahova, u neprijateljskom kontraudaru na položaje HV-a.
Dan sjećanja na poginule branitelje obilježava se od 1996. godine u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg – Bosne iz Bosanskog Grahova.
Ovogodišnju svetu misu za poginule branitelje predvodio je biskup banjalučki Franjo Komarica uz koncelebraciju župnika Drvara i upravitelja Zupe u Grahovu don Davora Klečine. Prethodno je u dvorištu župne crkve u Obljaju biskup Komarica blagoslovio novootkriveno zajedničko spomen obilježje poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na području općine Bosansko Grahovo i stradalim Hrvatima u II. svjetskom ratu i poraću te civilnim žrtvama u Domovinskom ratu. Ukupno prikupljeni podatci o 215 stradalih osoba.
Obilježavanju ove tužne obljetnice, uz domaćine iz Bosanskog Grahova, nazočili su predstavnici Udruga obitelji poginulih kao i braniteljskih udruga iz Kastela i Splita, zatim pripadnici Udruge 7. gardijske brigade i 141. brigade i 6. xomobranske pukovnije HV-a. Počast poginulima izrazila su izaslanstava Splitsko-dalmatimske županije na čelu sa zupanom Blaženko Boban i pročelnikom Damirom Gabrićem te predstavnicima Grada Kaštela na celu sa zamjenicom gradonačelnika Jadrankom Matok Bosančić i Jozom Vidićem. Izaslanstva Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH.
Ispred HNS-a BiH predsjednik Odbora za branitelje i ministar branitelja u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić i Dragan Konta zastupnik u Skupštini HBŽ, gradonačelnik Livna Darko Čondrić te hrvatski konzul Božo Vodopija.
Široj javnosti malo je poznato kako se nakon veličanstvene „Oluje“ na širem području Bosanskog Grahova vodila teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga, čije su elitne i specijalne postrojbe pod osobnim zapovijedanjem zločinca Ratka Mladića u noći 12. kolovoza izvele jedini pravi protuudar na položaje koje su držali pripadnici 141. brigade, nastojeći povratiti izgubljene položaje i presjeći komunikaciju Knin – B. Grahovo ovladavanjem strateški važne točke prevoja Derale.
PODSJEĆAMO NA KRONOLOGIJU DOGAĐAJA:
Najžešći napad izvršen je na položaje: Biljeg, Cigelj, Vidovića glava i Begovac na cesti Drvar-Bosansko Grahovo. Pripadnici 141. brigade prihvaćaju borbu i na položaju Vidovića glava u izravnom okršaju prsa o prsa pogibaju vojnici Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić i Tomislav Grujica. Nakon neravnopravne borbe, ostali pripadnici se sa više ranjenika izvlače prema Bosanskom Grahovu. Početkom neprijateljskog napada jedna interventna grupa odlazi u pomoć prema napadnutim položajima Cigelj i Biljeg prilikom koje nailaze na ubačenu neprijateljsku diverzantsku grupu gdje u direktnom okršaju pogibaju zapovjednik satnije Stipe Marčić-Štef te vojnici Denis Baleta i Dragan Kikić, dok je više vojnika ranjeno. Budući se preostali suborci nisu uspjeli izvući, jednom od njih, Olegu Ujeviću, to uspjeva, dovodi pojačanje i ponovno se uključuje u borbu i tom prilikom junački pogiba. Iza podne 13. kolovoza ojačana skupina pripadnika 2. bojne 141. brigade, uz potporu POTRD-a Zbornog područja Split kreće u protunapad na Vidovića glavu koju su zaposjele srpske snage, nakon povlačenja naših pripadnika. Neprijatelj u žestokom okršaju uspjeva odbiti napad HV-a i tom prilikom pogibaju: zapovjednik voda Nenad Božan, zapovjednik desetine Ranko Grbavac, te vojnici Sead Jasenčić i Slaven Ujević, a više vojnika biva ranjeno. U borbama na ostalom dijelu bojišta pogibaju vojnici: Ante Merćep, Ante Domazet, a Zoran Karanović od zadobivenih rana umire. Istodobno u okršaju sa neprijateljem ispred položaja Cigelj pogibaju pripadnici 6. domobranske pukovnije Ognjen Krešić, Aljoša Ruspić i Igor Koprčina dok sudbina Drage Ilovića do danas nije poznata (vodi se kao nestali). Bez obzira na sve gubitke pripadnici 141. brigade su smogli snage da zaustave daljnje napredovanje neprijatelja, te zajedno sa uvedenim interventnim snagama 3. bojne 7. gardijske brigade, uz pomoć dva tenka i borbenom skupinom 6. domobranske pukovnije te tenkovskim vodom 113. pješačke brigade., vraćaju izgubljene položaje 14. kolovoza, pri čemu u toj akciji pogibaju pripadnici 7. gardijske brigade Romano Ribić i Stjepan Križanec. Dan kasnije, 15. kolovoza, zajedno sa 126. domobranskom pukovnijom i 4. gardijskom brigadom, koja nastupa iz pravca Srba, nastavljaju sa napadnim djelovanjima i odbacuju srpske snage do pred Drvar. U toj bitci Hrvatska vojska je imala dvadeset poginulih, jednog nestalog i preko 50 ranjenih pripadnika.
Petar Škorić/Tomislavcity
Foto: Zoran Vrbatović i arhivske snimke

Objava Sjećanje na poginule branitelje na grahovskoj bojišnici pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO