RAMA: Sezona branja šljiva u tijeku

Vrijeme proteklih dana već uvelike podsjeća na ono jesensko, ali ljeto se još uvijek ne da. Prelazni period između ova dva doba uvijek je itekako bio u znaku nadaleko poznate ramske šljive. Bilo da odlučite koju ubrati s grane, kupiti na tržnici, pojesti za doručak kao namaz ili popiti kao rakiju uz dobar i ugodan razgovor.

Već negdje malo prije blagdana Male Gospe počinje sezona ubiranja plodova

Godina šljivi nije bila naročito naklona, prije svega staroj poznatoj požegači li bistrici. Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom cvjetanja, a kasnije i suše ove godine požegače ili bistrice gotovo da i nema u nekim dijelovima Rame. Dok nam neki poljoprivrednici kažu da je ima, nešto u uzdolskom kraju i Donjoj rami. Druge sorte su prošle nešto bolje.

Prije nekoliko godina poljoprivrednici su se u svojim voćnjacima upravo spomenute požegače susreli s virusom šarke, što je dovelo do neizlječive bolesti i propadanja ove sorte. Upravo je to jedan od razloga projekta “Revitalizacija voćnjaka šljiva”. Šljiva je u ovom kraju uvijek bila cijenjena, stariji Ramci znaju reći da je prehranjivala obitelji i školovala djecu, stoga ne čudi projekt koji upravo želi i sačuvati ovaj ramski brend.

  CEREMONIJOM NA SPLITSKOJ RIVI ZAVRŠENA 26. SEZONA SPORTSKIH IGARA MLADIH

Prijave za projekt su u tijeku, a iz udruge Eko-Plod Prozor-Rama nam kažu da se do sada prijavilo 65 korisnika kojima će se dodijeliti nešto više od 6500 sadnica

Trenutni su to podaci udruge Eko-Plod. Kroz javni poziv projekta „Revitalizacija voćnjaka šljive“ do sada je prošlo ukupno 407 korisnika, a pribavljeno je nešto više od 38 tisuća sadnica. Podignuto je ukupno 76,32 ha nasada šljive.

Kroz period od 2017. do do 2021. broj korisnika koji su se prijavljivali kako bi podigli svoj voćnjak primjećuje se veliko povećanje broja prijava. Tako se 2017. godine prijavilo tek 29 korisnika, da bi se u godini  2020. koju nazivamo i pandemijskom, kada su ljudi uslijed pojave koronavirusa bili uglavnom u svojim domovima, prijavilo 127 korisnika, a koji su dobili 11 318 sadnica.

Projekt je jednim dijelom rezultat vrlo zasićenog i nestabilnog tržišta u malinarstvu, kao i srozavanja cijena. Općina je tada razmotrila poticanje drugih voćarskih kultura, a odluka je pala na potporu sadnje novih nasada šljive, sorti Čačanka, Hanita, Stanley, Čačanska ljepotica ili pak Elena.

Od strane Općine financiran je sadni materijal, analiza zemlje i savjetodavne usluge

Obzirom da je sezona branja već u jeku, na društvenim mrežama se mogu vidjeti i prve ponude kupcima. Cijene koje se trenutno spominju su 1 konvertibilna marka za ubranu šljivu, te 60 do 80 feninga za šljivu na grani. Cijene su to koje variraju, a prema kraju sezone znaju se spustiti i do 20 feninga. Mnogi poljoprivrednici drže do svojih voćnjaka, mnogi su za njih osvajali i nagrade. Neki nemaju problema kako šljive pobrati i skladištiti u podrumima, dok neki ne mogu pronaći radnike koji bi radili ovaj ponekad težak i zahtjevan posao.

  Izgradnja tvornice GS “Rama” ponovno na udaru

Cijena po litri ramske rakije danas nije ispod 15 KM, a sigurno će se penjati se  sve do 20 KM. Teško je zamisliti neki važniji događaj bez nje, cijenjena je u BiH, Hrvatskoj i šire. Obavezno je i na meniju ugostiteljskih objekata u Rami, ali i šire, kao hladan aperitiv. Posebna joj se pažnja posvećuje i na sajmu “Dani šljive” koji će se ove godine održati 19. i 20. rujna.

RAMA: Sezona branja šljiva u tijeku

“Ako uzmemo u obzir načine na koje se šljiva u Rami uzgaja, kako se tretira i da imamo poljoprivrednike koji zaista brinu o svojim voćnjacima za koje su bili ranije i nagrađivani, cijene koje se trenutno spominju od 1 KM za ubranu i 0.80 feninga za neubranu, su sasvim korektne i prihvatljive”, kazao je Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije.

Ono što je sigurno je to da se, bez obzira na stanje šljive na tržištu, teški posao branja i prodaje, mnogi raduju onim danima kada zima tek lagano krene kucati na vrata. Kada se kreću pripremati “veseli strojevi” pod kojim će se uskoro naložiti vatra i ubaciti šira. Zatim će nestrpljive ruke onih starijih, ali i mališana dirnuti “lulu” i procijeniti kada će prve kapi drage i nadaleko cijenjene tekućine krenuti kapati u kakav lončić kako bi svi uskoro uz ramsku šljivovicu viknuli: “Uzdravlje!”

RAMA: Sezona branja šljiva u tijeku

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!

  Općina Prozor - Rama • NAJAVA: Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma “DANI ŠLJIVE PROZOR-RAMA 2022”ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

FOTO | Neum: Pogledajte tko je najbolji u lovu na lignje

Drugu godinu za redom u Neumu je održano natjecanje...

INNSBRUCK: Održan XII. Susret Uzdoljana

Dvanaesti susret iseljenih Uzdoljana održan je u Innsbrucku 3....

DOBRO vam oblačno i kišovito nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je 7 stupnjeva C, puše slab vjetar, nebo...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo