Raković i Čakić sporazumno priznali krivicu za korupciju

Rejhan Raković (1980.) i Kenit Čakić (1994.), optuženi zbog visoke korupcije, sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim i osuđeni na kaznu zatvora, novčanu kaznu i oduzimanje nezakonite imovinske koristi.

Raković je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a uz izricanje predložene kazne, predložena je i zabrana vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti odluke. Na osnovu Kaznenog zakona BiH od optuženog će biti oduzeta protupravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u različitim valutama u ukupnom iznosu od oko 100 tisuća maraka, kao i predmeti upotrijebljeni za izvršenje kaznenog djela.

Čakić je optužen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i novčanu kaznu u iznosu tisuću maraka. Od optuženog će biti oduzeta protupravno stečena imovinska korist od 1.600 maraka, kao i predmeti koji su upotrijebljeni za izvršenje kaznenog djela.

Optuženi su priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist. Priznali su krivicu za počinjeno kazneno djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi, a optuženi Čakić i za kazneno djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH. Nakon prihvaćanja sporazuma, predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Raković i Čakić sporazumno priznali krivicu za korupciju Dnevni.ba.

dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO