Radovi na rekonstrukciji i proširenju džamije u Glavičinama počinju 10. augusta, otvaranje džamije planirano za 1. mart

U petak, 29.jula 2022. godine klanjanjem džume namaza u Glavičinama označen je početak radova na rekonstrukciji i proširenju džamije u ovom mjestu. Džamija u Glavičinama je izgrađena sredstvima mještana krajem osamdesetih i simbolično otvorena 26.maja 1990. godine. Kako je broj džematlija u naselju rastao iz godine u godinu tako se javila potreba za renoviranjem i proširenjem postojećeg džamijskog objekta. Radovi na rekonstrukciji trebali bi početi za 10 dana. Podsjećamo 21. juna tekuće godine u prostorijama Organizacije Crveni polumjesec iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu potpisan je ugovor za rekonstrukciju/izgradnju džamije u naselju Polje Bijela / Glavičine. Sredstva koja su tom prilikom odobrena su oko 60 %, od ukupne cijene objekta. Za radiokonjic.ba o proširenju džamije i rekonstrukciji govorili su Ismet Halilović, predsjednik dzematskog odbora džemata Glavicine i imam dzemata Glavicine Mumin ef. Vrače.

„1988. godine objekat je napravljen za tadašnje uslove. Međutim, on je u to vrijeme imao svoju funkciju i bio je dovoljan za to vrijeme za taj broj džematlija. Međutim pošto se naglo razvilo stanovništvo Glavičina, poraslo je na nekih 200 i više domaćina, pojavila se potreba da se na objektu koji je prije sagrađen izvrši rekonstrukcija. Mi smo 2019. godine zajedno sa predsjednikom izvrsnog odbora, glavnim imamom i svim članovima izvršnog odbora smo došli do zaključka, da bi najbolja solucija bila da se napravi još jedan sprat, odnosno da se iskopa jedan sprat ispod postojećeg, i da se izvrši komplentna rekonstrukcija te džamije, da bi se dobio klanjački prostor, da bi se dobio korisni prostor ustvari“, kazao je Ismet Halilović, predsjednik dzematskog odbora dzemata Glavicine za radiokonjic.ba.

  Fondacija IMPAKT i Grad Konjic: podržano devet biznisa ideja
Ismet Halilović, predsjednik džematskog odbora džemata Glavicine i imam dzemata Glavićine Mumin ef. Vrače

Imam dzemata Glavicine Mumin ef. Vrače kazao je da je sa svojih 26 godina koliko je imam u ovoj džamiji shvatio, koliko je potreban fukncionalniji objekat ovom džematu.

“Ja u Glavičinama radim već 26 godina, džamija kao objekat ona postoji, međutim pored toga što jedan objekat postoji treba imati svoje sadržaje ili svoje prostore, koji bi mogli izvršiti svoju funkciju za potrebe džemata kao i za našu djecu i omladinu, da se odgajaju na principima vjere”, kazao je imam dzemata Glavicine Mumin ef. Vrače.

Dodaje i koje sve benefite će donijeti renoviranje I proširenje postojećeg džamijskog objekta.

“Ovim projektom dobivamo priširenje same mektebske učionice sa sadašnjih 16 metara kvadratnih dobivamo učionicu 58 kvadrata koja će biti savremeno opremljena po pedagoškim standardima i po normativima IZ, dobit ćemo veći klanjački prostor sa sadašnjih 80 kvadrata dobivamo 160 kvadrata. U sadasnjem prostoru može se normalno izvoditi mektebska nastava u 5 grupa sa po dvanaestero dijece , a u novom prostoru bi mogla raditi dva mualima ili vjeroučitelja sa po 5 grupa od 30 dijece. Sve džematlije sada u postojećem objektu prilikom hutbe ne vide imama dok bi u novom objektu sve džematlije prilikom hutbe vidjeli svoga imama. U postojećem objektu je neuslovno za omladinske aktivnosti, a u novom objektu bi postojale aktivnosti za omladinske aktivnosti u prizemlju džamije. Mokri čvor udaljen je trenutno od džamije dok bi u novom objektu mokri čvor bio u prizemlju džamije. Krov džamije je u lošem stanju I treba ga mijenjati, a ana novom objektu bi bila kupola džamije, velika kupola iznad klanjačkog prostora i male kupole iznad sofe džamije koje bi bile betonske i stim bi riješili prokišnjavanje krova. Skupo je grijanje na struju dok bi u novom objektu imali riješeno grijanje na prirodne energente”, kazao je imam Vrače.

  Sutra otvaranje izložbe pod nazivom “Konjic u osmanskim dokumentima”

Rekonstrukcija džamije u Glavičinama kreće za nekih deset kazao je Halilović, a radovi bi trebali biti završeni početkom naredne godine.

“Radove će izvoditi Džemal Novalić. Rekonstrukcija će početi za narednih 10 dana, od 10. augusta. Rok izgradnje je do 31. januara, što mislim da je jedan optimalan rok, ali vjerovatno će se taj rok smanjiti i da će se to prije uraditi. Otvor džamije je planiran za 1. mart prije mjeseca Ramazana”, dodao je Ismet Halilović, predsjednik dzematskog odbora dzemata Glavicine

Stim da se radi samo o osiguranom jednom dijelu sredstava za renoviranje I prošienje džamije, a iz džemata Glavičine poručuju da očekuju i podršku i drugih džematlija u ovom preostalom iznosu da pomognu i da sebe uvakufe ..

radiokonjic.ba
01.08.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Na tržištu BiH nalazi se flaširana voda puna bakterija

Prije više od deset dana Zavod za javno zdravstvo...

Preminuo najstariji Hercegovac

Milan Milivojević, iz sela Dolovi u Berkovićima, najstariji Hercegovac,...

Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d., u prvih devet...

DNEVNI HOROSKOP ZA 30. NOVEMBAR Vodolija ulazi u novi biznis, Jarčeve očekuje susret sa osobom iz drugog grada

OVAN Posao:     Današnji dan ćete potrošiti u razgovorima koji neće dati...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo