Pudar ipak u tri discipline, starta sa 100m kraul

Prvim utrkama je noćas počelo Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima (Melbourne, Australija) gdje Bosna i Hercegovina ima svoja tri predstavnika u Lani Pudar, Iman Avdić i Adiju Mešetoviću.

Najveći naš adut je svakako šesnaestogodišnja Lana Pudar koja je po najavama iz njenog kluba Orka (Mostar) na SP-u trebala plivati u četiri discipline, 50, 100 i 200 metara delfin te 100 metara kraul.

Dan prije natjecanja su kompletirane liste, a satnice korigirane u precizan raspored. Međutim Lane Pudar nije bilo unutar šest kvalifikacijskih grupa u disciplini 50m delfin koje su na rasporedu bile noćas od 1:59 do 2:09. Do jučer ipak iz njenog tabora nismo uspjeli dobiti informaciju zašto su se odlučili ipak preskočiti ovu disciplinu.

Tako će mlada Mostarka Svjetsko prvenstvo ipak početi u disciplini 100m kraul (slobodni stil). Nastupit će u šestoj od devet kvalifikacijskih grupa u 1:53 sati u noći s utorka na srijedu. Polufinale u ovoj disciplini je u jutro (9:57h prva grupa, 10:02 druga grupa), a finale u četvrtak (9:35h).

Slijedi njena najjača disciplina, 200m delfin. Kvalifikacije su na rasporedu u četvrtak, a Lana će nastupiti u trećoj od četiri grupe (od 1:38h). Ovdje nema polufinala, a finale se pliva u jutro od 10:14h. Podsjećamo da je Lana u ovoj disciplini ljetos na Europskom prvenstvu u Rimu osvojila povijesnu zlatnu medalju za bh. plivanje.

Posljednja disciplina u kojoj će Lana nastupiti je 100m delfin. Kvalifikacije su na rasporedu u subotu, a njena druga grupa (od ukupno četiri) starta u 2:08h. Polufinale je u jutro (prva grupa od 10:11h, a druga od 10:16h), dok je finale u nedjelju (9:35h).

 – Na ovom prvenstvu želimo da se Lana što bolje predstavi i da još jednom dokaže da pripada u sami vrh svjetskog plivanja. Konkurencija je vrhunska i iskreno se radujemo ovom prvenstvu i nadamo se lijepom završetku ove godine. Ono što možemo obećati je da će Lana dati sve od sebe da svoju državu predstavi u najboljem svjetlu, rekao je predsjednik Kluba vodenih sportova Orka te jedan od Laninih trenera, prof. dr. Damir Đedović.

Nagradni fond SP-a je 2.16 milijuna dolara. Osvajačima zlatnih medalja pripast će po 10.000 dolara, srebrnih po 8.000, dok će brončani dobiti po 7.000 dolara. Utrke sa Svjetskog prvenstva u Australiji gledatelji u našoj zemlji će moći pratiti na javnom TV servisu, BHRT. Er.B.

Pudar ipak u tri discipline, starta sa 100m kraul

Avdić i Mešetović

Četrnaestogodišnja velika nada bh. plivanja, Iman Avdić iz Sarajeva, će nastupiti na SP-u u pet disciplina, 200, 400, 800 i 1500 metara slobodno te 400 mješovito, dok će Adi Mešetović plivati u dvije discipline slobodnim stilom na 50 i 100 metara.

The post Pudar ipak u tri discipline, starta sa 100m kraul appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Izračun PDV-a i PDV kalkulator

U svakodnevnom poslovanju, bilo da ste vlasnik trgovine, uslužnog...

Od lokalnog kanala do globalnog fenomena u okrilju TNT grupacije

Kanal 6 televizija, jedan od najgledanijih medijskih izvora u...

Svjetsko prvenstvo u atletici u Budimpešti

Svjetsko prvenstvo u atletici, događaj koji godinama okuplja najtalentovanije...

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO