back to top

Prosvjednici na skupu u Mostaru: Došli smo do dna

U Mostaru je večeras održan mirni prosvjedni skup kojim se skrenula pažnja javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama. Također, izneseni su zahtjevi upućeni svim nositeljima vlasti, kako na lokalnoj i županijskoj, tako i na državnoj razini.

Minutom šutnje je nekoliko stotina okupljenih građana odalo počast ubijenoj Nizami Hećimović koju je nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović prije tri dana ubio u Gradačcu, što je uživo prenosio na društvenim mrežama.

Članica Inicijative građanki/na Mostara Alisa Hajdarović rekla je kako institucije još ništa nisu uradile te da smo zakazali u preventivnim mjerama, kao i u podršci i zaštiti svim ženama koje godinama trpe nasilje.

Ona smatra da žene koje prijave nasilje često nemaju kuda te da se najčešće vrate nasilniku, zbog čega opet postaju žrtve još većeg nasilja. Kaže da je ključ u prevenciji nasilja, edukaciji djece, pa tek onda u zakonskim regulativama i drastičnim mjerama za sve one koji se usude podići ruku na ženu.

– Kako bi se itko, nakon svega, ohrabrio prijaviti nasilje? Mi u Mostaru imamo sigurno kuću, međutim korisnice tu mogu biti najduže šest mjeseci i što onda poslije toga, posebno ako je žena ekonomski ovisna i ako nema gdje raditi – zapitala se ona kazavši da bi tim ženama sustav trebao osigurati besplatne vrtiće i škole, a majkama posao.

Hajdarović je izdvojila primjer iz Mostara, kazavši da su imali slučaj majke čija su djeca, odnosno kćerke, zlostavljane od strane njihovog oca. Žena je morala pobjeći iz Mostara jer je, kako navodi, sudstvo i tužiteljstvo štitilo nasilnika.

– Došli smo do dna i moramo nešto poduzeti. Nedopustivo je da gledamo prijenos ubojstva jedne žene na društvenim mrežama. To nikada, ni u crnim mislima, nisam mogla pomisliti da će se dogoditi. Ubijaju ljude, ubijaju žene, a neke žene ubijaju samo zato jer su žene, jer nisu napravile ručak, jer su nekoga krivo pogledale, jer su željele dobiti plaću koju su zaradile – kazala je uime sudionika prosvjeda Ifeta Ćesić Škoro.

Dodala je kako, i prosvjedima, trebamo natjerati sustav da nešto napravi.

– Mi ne znamo koliko je još žena tamo negdje ugroženo. Posljednjih dana jedna je, nažalost, glavom platila, a druga je povrijeđena. Ima takvih sigurno još u našem susjedstvu. Ovo se događa svakodnevno – napomenula je ona.

Skup je podržala voditeljica, novinarka i jedna od inicijatora skupa Ana Bavrka koja je naglasila kako je ova prosvjedna šetnja tek početak jednog bunta za koji se nada da će zaživjeti i osvijestiti sve ljude u BiH te prodrmati našu političku scenu.

Novinar i jedan od organizatora skupa Adi Bebanić izrazio je žaljenje što na prosvjedu nema više muškaraca, napomenuvši da se protiv nasilja nad ženama ne mogu boriti samo žene.

– Nitko neće biti manje muško ako dođe na prosvjed protiv nasilja nad ženama. Djeluje mi da nekad živimo u paralelnoj stvarnosti jer se trenutno u BiH, dok prosvjedujemo protiv nasilja, događaju neke druge stvari, ljudi slave, šetaju, uživaju. Vrijeme je da se pošalju neke druge poruke. Otišli smo predaleko, a ubojstvo prenošeno uživo je kap koja je prelila čašu – smatra Bebanić.

Organizatori, kako su naveli, zahtijevaju uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte te hitno usklađivanje kaznenih zakona s Istambulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

Također, zahtijevaju i dosljednu primjenu zakona i onda kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u obitelji, odnosno da se počinitelju sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Pored večerašnjeg skupa u Mostaru, prosvjedni skupovi održavaju se i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Prosvjednici na skupu u Mostaru: Došli smo do dna Dnevni.ba.

dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO