back to top

Prigovor Hrvata grahovske općine na Protokol proslave Dana općine

  • Općinsko vijeće Bosansko Grahovo

n/r Slađana Čeko, predsjedateljica

  • Općina Bosansko Grahovo

n/r Uroš Đuran, načelnik

Prigovor Hrvata grahovske općine na Protokol proslave Dana općine 19. 8. 2023.

Grahovsko Općinsko vijeće organizira Dan općine Grahovo, u kojoj živi nacionalno miješano stanovništvo, ali prema ovom protokolu ispada da u grahovskoj općini obitava samo srpski narod, negirajući postojanje drugih i drugačijih, što vrijeđa vjerske, nacionalne i ljudske osjećaje hrvatskog naroda.

Sam Dan grada na Preobraženje Gospodnje je diskutabilan, većinski narod nije mudro postupio u odabiru koji događaj, svetac …bi bio najpodesniji da se zadovolje i drugi narodi s područja općine. Da se je promišljalo uzeo bi se dan sv. Ilije 2. 8., koji se posebno slavi kod pravoslavnih oko Grahova, a tog datuma je i katolički svetac Gospa od Anđela.

Liturgija je određena opet jednonacionalno, kao i polaganje vijenca. Po nama na Dan općine vijenci se trebaju polagati i odati počast žrtvama obaju naroda. Zašto? Zato sto se obilježava Dan općine Grahova, a organizira ga Općinsko vijeće i općina Grahovo. Proslavu Dana Grada ne organizira neka nevladina udruga, stranka ili vjerska zajednica, već  općinska vlast i tog dana se mora paziti da se zastupe svi interesi naroda i nacionalnih manjina koji žive na području općine.

Opasno je nastupati jednonacionalno, tu se trebaju gledati osjećaji drugih, jer na primjeru stradanja 1941. i ovog posljednjeg rata morali smo naučiti, sto znaci biti jednostran i ne poštivati druge.

Nama Hrvatima nije jasan doprinos Goluba Babica, jednog od voda ustanka 1875.-1878. godine općini Bosansko Grahovo, taj ustanak nije donio ništa dobro ovom kraju, ni Srbima, a još manje Hrvatima, koji su tada protjerani sa svojih ognjišta, a mogli su se vratiti tek 1878., po okupaciji BiH od strane  Austro -ugarske monarhije.

Napominjemo da se kao nositelj pojavljuje općinsko vijeće Grahova koje je višenacionalno i kao takvo bi trebalo voditi brigu da svojim postupanjem ne izazove međunacionalno trvenje i moguće ekscese.

Ukoliko ustrajete na ovakvom Protokolu predstavnici hrvatskog naroda neće se odazvati i ne mogu biti nazočni na proslavi dana općine na kojoj se gazi njihovo dostojanstvo i nacionalni ponos.

S poštovanjem,

Udruga don Juraj Gospodnetić

Udruga Dinara-Ponore

Mjesna Zajednica Uništa

Hrvatski vijećnici općinskog vijeća Bosansko Grahovo

 

Objava Prigovor Hrvata grahovske općine na Protokol proslave Dana općine pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO