Prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja Glavatičeva

Dvodnevna manifestacija „Neka sjećanje traje“ koju su organizovali MZ Glavatičevo i JOB “Branilaca Konjica”, uz podršku Grada Konjica, povodom obilježavanja 28.godišnjice oslobođenja Glavatičeva, završena je danas održavanjem prigodnog programa na platou ispred Osnovne škole Glavatičevo. U prisustvu predstavnika boračkih udruženja, porodica šehida i poginulih boraca, predstavnika gradske uprave za boračka pitanja, pojedinih političkih stranaka, vjerskih službenika i mještana s područja Glavatičeva i Bjelimića, dočekani su učesnici marša „Stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.“ , koji su krenuvši jučer iz Spiljani preko Dubočana i Grušče, prepješačili rutu dugu 30 kilometara do Glavatičeva. Marš, u kojem je učestvovalo oko 40 građana iz Konjica, Jablanice i Mostara, organizovan je prvi put ove godine, čime je obogaćen program obilježavanja 28.godišnjice oslobođenja Glavatičeva.

Učesnici marša

Ispred spomen-obilježja je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća delegacija odata počast šehidima i poginulim borcima u ratu 1992.-1995.godina, a potom su uručene zahvalnice organizatorima marša, učesnicima iz Jablanice i Mostara, Građevinskom društvu „Visak“ iz Mostara, vlasnika Mirsada Lavića, i GSS-stanica Konjic.

prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja glavatičeva
Prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja Glavatičeva

U zvaničnom dijelu programa prisutne je u ime domaćina pozdravio jedan od najstarijih boraca Armije RBiH s područja Glavatičeva, Huso Bahtijar. On je kazao da su u ratu svi pomagali koliko su mogli, kako bi danas imali slobodnu teritoriju. Ukazao je i na potrebu da se mlađe generacije upoznaju sa onim što se dešavalo u periodu 1992.-1995.godina.

prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja glavatičeva
Huso Bahtijar

Emin Hebibović, predsjednik MZ Glavatičevo, govorio je o „Župskim septembrima“ kroz historiju, s posebnim akcentom na septembar 1995.godine, kada je oslobođeno Glavatičevo.

prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja glavatičeva
Emin Hebibović, predsjednik MZ Glavatičevo

„29.septembra 1995.godine Glavatičevo je oslobođeno. Danas čuvamo tu uspomenu i evociramo sjećanja na period kada smo imali ogromnu želju da to doživimo, da se vratimo tamo gdje pripadamo. Zadovoljni smo ovogodišnjom manifestacijom, a marš koji smo uveli ove godine će prerasti u tradicionalni“-istaknuo je Hebibović. Hamza Ajanović, ratni komandant 450.lahke brigade, kazao je da je oslobođenje Glavatičeva trajalo skoro godinu dana, a četvrta oslobodilačka operacija brigade kojom je on komandovao bila je i najuspješnija, jer je donijela pobjedu.

prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja glavatičeva
Hamza Ajanović, ratni komandant 450.lahke brigade

„Ove godišnjice su vrlo važne, jer imamo potrebu da tamo gdje smo pobjeđivali, to trebamo isticati. Osjećam se ponosno među Župljanima, zato što u toku rata, da se nismo vratili u Župu i da je nismo oslobodili, ja sebe ne bih smatrao uspješnim komandantom. To je bila jedna veoma značajna pobjeda. Župljani su svi bili kao jedno, vladalo je zajedništvo, koje potvrđuje da i danas, ako budemo zajedno i držali se pravde, BiH će ostati slobodna, nedjeljiva i cjelovita“-istaknuo je Ajanović.

Mustafa Polutak, ratni general u penziji, u svome obraćanju ukazao je na herojsku borbu pripadnika Armije RBiH u oslobađanju BiH od agresora.

prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja glavatičeva
Mustafa Polutak, ratni general u penziji

„Ovaj prostor ovdje Župe-Glavatičevo je planiran da se u sklopu tih završnih operacija oslobodi i da se Župljani vrate na svoje i da se spojimo sa Konjicom. Uspjeli smo zahvaljujući, ne samo snagama Župe, nego i snagama 4.korpusa Armije RBiH koje su u isto vrijeme djelovale oko Mostara, Rujišta, zatim prema Bjelimićima, Brdima i Kalinovik itd. Operacija je bila šireg razmjera, ali ono što je najbitnije u toj operaciji, oslobodili smo i Župu“-naglasio je general Polutak.

Na prostoru Glavatičeva borili su se i pripadnici 4.muslimanske slavne lahke brigade koju je predvodio Nezim ef.Halilović-Muderris. On je kazao da su ovi dani u septembru-dani ponosa.

prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja glavatičeva
Nezim ef. Halilović, komandant 4.muslimanske slavne lahke brigade

„Ponosan sam na to što sam u određenim trenucima, kada je god to bilo potrebno, bio ovdje na ispomoći i učestvovao sa svojim borcima u odbrani i oslobađanju ovih širih prostora. Kroz ovu manifestaciju gajimo kulturu sjećanja na te naše slavne dane. Mi smo ponosan i odvažan narod i tu odvažnost smo pokazali kada je bilo najpotrebnije“-naveo je ef. Halilović-Muderris.

Današnji program su obogatili i tekstovi o ratnim dešavanjima Elvedine Alić i Esada Bajića, kao i ilahija učenice Karađoz-begove medrese u Mostaru, Aldijane Tucaković. Bajić, nekadašnji pripadnik Armije RBiH, izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovakvih manifestacija iz dva razloga.

prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja glavatičeva
Esad Bajić, nekadašnji pripadnik Armije RBiH

„Drago mi je zbog nas koji smo bili borci Armije RBiH, a posebno zbog naraštaja koji dolaze, mlađih koji to ne pamte, jer kroz ovakve manifestacije oni uče, podsjećaju se i njeguju kulturu pamćenja, koja je neophodna da bismo nastavili živjeti onako kako treba. Potrebno je da pamtimo one koji nemaju danas mogućnost da budu ovdje, naše šehide, hrabre sinove, koji su dali svoje živote za odbranu BiH i ovog prostora Glavatičeva“-rekao je Bajić.

prigodnim programom danas obilježena 28.godišnjica oslobođenja glavatičeva
Veterani bataljona Glavatičevo i Bjelimići

Organizatori su za sve posjetioce danas pripremili grah za ručak, a nakon toga održana je i revijalna utakmica između veterana bataljona Glavatičevo i Bjelimići. Nekadašnji nastavnik u Osnovnoj školi Glavatičevo Mirsad Kudra je izvođenjem početnog udarca označio početak utakmice, u kojoj su na kraju uspješniji bili Bjelimićani ostvarivši pobjedu rezultatom 5:4.

radiokonjic.ba

01.10.2023.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO