Predstavljena znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara”

Povodom obilježavanja 120 godina osnutka Hrvatskog kulturnog društva Napredak i održavanja Glavne izvještajne skupštine Društva u petak, 25. studenoga 2022. godine u organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Zagreb, HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i Središnje uprave HKD Napredak – Sarajevo, u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu predstavljena je znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara”, autora prof. dr. Ante Miloševića i prof. dr. Željka Pekovića.

Na početku predstavljanja knjige u ime organizatora sve prisutne pozdravio je dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak. Uz autore, knjigu su predstavili dr. sc. Mladen Ančić, mr.sc. Alan Braun, te putem video linka prof. dr. Danijel Džino.

U svom govoru prof. dr. Danijel Džino posebno je naglasio važnost ove knjige koja donosi najnovija saznanja o životu prije dolaska Turaka na prostoru Mostara koja su provedena arheološkim istraživanjima prilikom obnove Starog mosta u Mostaru koji srušen tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

– Postignuti rezultati prezentirani u knjizi imati dalekosežne posljedice za širu povijest prostora jadranskog zaleđa, povijest srednjovjekovnih Huma i Hercegovine, ali i lokalnu povijest prostora Mostarskog polja koja sada dobila potpuno novu, srednjovjekovnu dimenziju. Uz otkrivanje do sada nepoznate prošlosti, autori su uspjeli rekonstruirati povijesna događanja oko gradnje Hayreddinova mosta, kao i procese i tehnologije kojima je ovo graditeljsko remek – djelo ostvareno, rekao je profesor Džino u svom govoru.

  dm donira 49.331 KM narodnim kuhinjama širom BiH
Predstavljena znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara”

Prof. emeritus Mladen Ančić govorio je o važnosti arheoloških slojeva otkrivenih prilikom obnove Hajrudinova mosta, a čime je nedvojbeno potvrđen predosmanski urbanitet Mostara. To dodatno potkrjepljuje i činjenica postojanja Franjevačkog samostana koji su se u srednjovjekovlju uvijek osnivali u urbanim središtima. Prema njegovom mišljenju u smislu šireg društvenog značenja, autorski poduhvat dr. Ante Miloševića i dr. Željka Pekovića stavlja u istu ravan i dobiva istu važnost kao i pothvat fizičke obnove samoga mosta, jer kao što je fizička obnova objekta vratila prepoznatljivi lik grada, tako je djelo autorskog dvojca otvorila pogled na najdublje slojeve povijesti toga grada o kojima se dosad ništa nije znalo.

Predstavljena znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara”

Znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara“ sigurno je najdetaljnija knjiga posvećena tom području jer objedinjuje ranija istraživanja s najnovijim arheološkim saznanjima prilikom obnove Starog mosta te po riječima profesora Džine, trebat će puno vremena da bi se prikupila neka nova saznanja koja bi iziskivala potrebu za nekom sličnom monografijom.

Mr.Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorio je o konzervatorskim zahvatima na mostu metodom faksimilske rekonstrukcije koja se iznimno dozvoljena ako postoji dovoljan broj podataka za rekonstrukciju izvornog izgleda. Prema njemu je knjiga udžbenik studentima za predmete zaštite spomenika kulture. Naglasio je da je obnovljeni most tek nakon obnove 2005. uvršten na Listu svjetske kulturne baštine.

Predstavljena znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara”

Voditelj Press centra svečanosti otvorenja Starog mosta 2004. godine i moderator predstavljanja monografije Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, iznio je podatak da je za praćenje svečanosti otvorenja bilo akreditirano oko 600 novinara, fotoreportera i snimatelja iz BiH, susjednih zemlja, Europe i svijeta, što samo po sebi govori koliki je bio interes za taj događaj i sam projekt obnove mosta, kao i kolika je to bila promidžba Mostara. Čak 28 TV kuća iz cijelog svijeta je preuzimalo signal PBS, a CNN je emitirao reportažu iz Mostara u trajanju od deset minuta.

  Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježava Svjetski dan filozofije

U glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Sara Žuvela uz pratnju Darjane Blaće Šojat na glasoviru.

Predstavljena znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara” Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

FOTO | Neum i zaleđe 2012: Okovani snijegom i ledom, bez struje, signala i hrane

Snijeg koji je  zameo Bosnu i Hercegovinu u veljači...

Široki na izletu kod Mladosti

U subotu su odigrane tri utakmice 13. kola Košarkaškog...

Učenici završnih razreda iz ŽZH vraćaju se u školske klupe

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Zapadnohercegovačke Ružica...

”Posuški Zrinjevac”: Brončana poprsja za trojicu zaslužnih Posušana

Povodom projekta ”Posuški Zrinjevac”, inicijatori, članovi Zavičajnog društva Posušje...

Vlada Tuzlanskog kantona partner organizacije kvalifikacionog susreta BiH i Crne Gore

Tuzla će biti domaćin naredne kvalifikacione utakmice između reprezentacija...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo