Predstavljena strategija zapošljavanja u FBiH – Cilj zadržati mlade

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da taj strateški dokument daje smjernice Vladi FBiH kako bi riješili goruće probleme zapošljavanja, prvenstveno mladih i teško zapošljivih kategorija, kao što su žene, a kojih je najviše na evidencijama nezaposlenih.

”Ova strategija je ključni akt kad je oblast zapošljavanja u pitanju i njeni osnovni ciljevi su povećanje osobne zapošljivosti osoba na evidencijama za zapošljavanje i promocija radnih mjesta u privatnom sektoru”, pojasnio je Delić.

Dodao je da se strategijom nastoji urediti tržište rada i da su u njoj prepoznate dvije važne aktivnosti resornog ministarstva – garancija za mlade i preporuke koje se odnose na ekonomiju brige.

Delić je izrazio nadu da će nakon Strategije biti usvojen i zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba kojim bi bili razdvojeni aktivni i pasivni tražitelji posla.

”Time bi zdravstveno osiguranje bilo izdvojeno iz zavoda za zapošljavanje i prebačeno u Zavod zdravstvenog osiguranja, pri čemu nitko neće ostati bez zdravstvenog osiguranja”, rekao je Delić.

Britanski veleposlanik u BiH Julian Reilly naglasio je da nema zemlje koja sebi može priuštiti gubitak mladih, te da Strategija zapošljavanja Federacije BiH predstavlja važan korak u rješavanju pitanja nezaposlenosti.

”Ambiciozna je, i ako bude usvojena, napravit će pozitivnu promjenu u bh. društvu. Velika Britanija je snažno posvećena da doprinese boljoj kvaliteti života građanima diljem BiH. Mladi su nam posebno važni. Zadovoljstvo nam je podržati sve one koji su dovoljno hrabri da na strateški način, uz suradnju, pristupe borbi protiv nezaposlenosti i otvaranju kvalitetnih novih radnih mjesta”, naveo je veleposlanik.

Konferenciju je organizirala Westminster fondacija za demokraciju, u sklopu programa koji podržava Vlada Velike Britanije.

Objava Predstavljena strategija zapošljavanja u FBiH – Cilj zadržati mlade pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO