back to top

Povodom mjeseca protivpožarne zaštite, sutra u Parsovićima pokazna vježba za učenike

Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo, uz podršku GSS Prenj Konjic i Hitne medicinske službe Doma zdravlja Konjic, sutra u Parsovićima organizuje pokaznu vježbu za učenike OŠ Parsovići, Seonica i Gorani

Mjesec oktobar mjesec je protivpožarne zaštite. Kako bi se ukazalo na važnost istog, Grad Konjic odnosno Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo, uz podršku GSS Prenj Konjic i Hitne medicinske službe Doma zdravlja Konjic, sutra u Parsovićima organizuje pokaznu vježbu za učenike OŠ Parsovići, Seonica i Gorani. Cilj vježbe je provjera spremnosti stuktura civilne zaštite te podizanje svijesti učenika o važnosti protivpožarne zaštite, odnosno pokazati im kako postupiti u slučaju nastanka požara. O sutrašnjim aktivnostima pokazne vježbe za radiokonjic.ba govorio je pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica Husein Hodžić.

“Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo odnosno vatrogasna jedinica je glavni nosilac sutrašnje pokazne vježbe, a pored nje bit će uključen i dio struktura civilne zaštite koji egzistiraju na području grada Konjica. To su GSS Prenj Konjic i Hitna medicinska služba Doma zdravlja Konjic. Cilj vježbe je provjera spremnosti stuktura civilne zaštite ali i podizanje svijesti učenicima o važnosti protivpožarne zaštite. Do sada smo imali praksu da vježbu obavljamo u centralnim školama, ali ove godine akcenat smo stavili na učenike decentralizovanih škola. Znamo da područne škole ne broje veliki broj učenika, tako da nam je cilj bio da sastavimo pomenute tri škole, gdje će učestvovati oko stotinu djece. Osim djece, prisustvovati će i nastavno osoblje škola, a scenarij vježbe će biti izbijanje požara u školi. Pokaznom vježbom, nastavno osoblje i učenici se moraju upoznati sa načinom na koji trebaju postupiti ako dođe do toga” izjavio je Hodžić.

Pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica Husein Hodžić

 Na sutrašnjoj aktivnosti prisustvovat će i predstavnici resornih službi i institucija, a svakako i predstavnici insitucija Grada Konjica, kako bi vidjeli kako Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo djeluje na terenu u slučaju nastanka požara.

Pokazna vježba počinje u 11 sati, a plan je da sve aktivnosti završe do 12 sati.

“Članovi GSS Prenj Konjic i prisutni iz Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Konjic, nakon vježbe će se na igralištu ispred OŠ Parsovići postrojiti, prezentovati opremu te upoznati učesnike sa aktivnostima koje rade u svom redovnom poslu. Zato pozivam sve zainteresovane ljude da dođu sutra i budu dio ove vježbe” poručio je pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica Husein Hodžić.

Grad Konjic, odnosno Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo će u nastavku oktobra, mjeseca prozivpožarne žaštite i u ostalim dijelovima grada, nastaviti provoditi aktivnosti na ukazivanju važnosti protivpožarne zaštite, odnosno kako djelovati u slučaju nastanka požara, ali i prezentovati opremu sa kojima radi pomenuta Služba.

jasmina@radiokonjic.ba

11.10.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO