Potrošačka košarica za rujan iznosila skoro 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za rujan ove godine iznosi 2.993,50 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za srpanj ove godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, iznosila je 1.257 KM.

Minimalna plaća prema odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 41,99 posto.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 19,91 posto.

Kako navode iz SSSBiH, do pojeftinjenja Sindikalne potrošačke korpe u odnosu na prethodni mjesec došlo je isključivo zbog smanjenja troškova u kategoriji obrazovanje i kultura (troškovi nabavke udžbenika i školskog pribora su bili dijelom izračuna za mjesec kolovoza).

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine kategorije – prehrana (41,37 posto učešće u Sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (13,18 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,11 posto), obrazovanje i kultura (11,69 posto), odjeća i obuća (13,36 posto), prijevoz (4,61 posto), održavanje domaćinstva (6,68 posto učešće u Sindikalnoj potrošačkoj korpi).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSSBiH.

Objava Potrošačka košarica za rujan iznosila skoro 3.000 KM pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO