back to top

Posušje: Održan simpozij „Život i djelo Benjamina Tolića“

U kinodvorani u Posušju održan je simpozij naziva „Život i djelo Benjamina Tolića“. Održava se povodom 80. obljetnice njegovog rođenja, a okupio je mnoge prijatelje i kolege, uglednike iz javnog i političkog života.

Nakon uvodnih pozdrava načelnika općine Posušje Ante Begića, potom izaslanice predsjednika Društva hrvatskih književnika prof. dr. Marine Kljajo Radić te predsjednika Ogranka Matice hrvatske Posušje Blage Kovača, uslijedila je svečanost dodjele stipendije i nagrade Benjamin Tolić.

Tako je učenička stipendija dodijeljena Adami Galić, najboljoj učenici Gimnazije fra Grge Martića u Posušju, a za najbolju knjigu zavičajne tematike i kulturnoga identiteta odabrano je djelo naziva „Stoljeće borbe za hrvatsku državu“, autora Mate Kovačevića.

Nagrade su uručili načelnik Begić i Anita Martinac iz Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

U nastavku simpozija održana su izlaganja u 3 cjeline: sjećanja na Benjamina Tolića, njegova politička misao i predstavljanje (posthumno) knjige „Stojim tu pred vama“.

Kroz prvu cjelinu govorili su Ferdo Širić i Dinko Čutura, a bio je pročitan i sonetni akrostih „Dubravka i Bendžo“ u interpretaciji Roberta Kurbaše te Zakašnjelo pismo Benjaminu Toliću autora Nenada Ivankovića.

O Tolićevim političkim mislima održana su sljedeća izlaganja: Hrvoje Hitrec: Benjamin Tolić između filozofije i političke zbilje; Božo Skoko: Hrvatski identitet i položaj Hrvatske u međunarodnoj zajednici u djelima Benjamina Tolića ; Davor Dijanović: Nacionalno-suverenistička misao Benjamina Tolića; Ivan Bošković: Prigodni zapis o ostavštini Benjamina Tolića.

Na kraju, o posthumno izdatoj knjizi „Stojim tu pred vama“ Benjamina Tolića, govorili su urednik edicije Duh vremena Božidar Petrač i književni kritičar Damir Pešorda, a ulomke iz knjige interpretirao je nazočnima glumac Kurbaša.

posušje: održan simpozij „život i djelo benjamina tolića“

Post Posušje: Održan simpozij „Život i djelo Benjamina Tolića“ je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO