Posušak prijavio ovce, vozio janjce

Carinski službenici u carinskoj ispostavi Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno oduzeli 220 komada janjadi čija se ukupna vrijednost s uvoznim dažbinama procjenjuje na 35.633 KM.

Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase. Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnavanje ušnih markica životinja.

Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada janjadi. Krivo deklariraju robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dažbina.

Naime, prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza janjadi, pored PDV-a, plaća i carina 10%, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg.

– Oglas –

Tako je ukupna vrijednost janjadi procijenjena na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dažbine odnosi 9.902 KM. Janjad je privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obveznog karantena, ista je smještena kod uvoznika do okončanja postupka i prodaje životinja.

– Oglas –

hip.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO