back to top

Policija odgovorila sutkinji iz Gradačca: Osti obim dokaza ranije bio dovoljan za određivanje mjera

Općinski sud u Gradačcu odbio je zahtjev MUP-a TK za izricanje mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju, kao i zabrane približavanja Nermina Sulejmanovića supruzi Nizami Hećimović, piše Detektor.ba.

U priopćenju se između ostalog navodi kako je Policijska uprava Gradačac u okviru svojih ovlasti i obaveza, nakon što je nesporno utvrđeno postojanje osnove sumnje na to da su od strane nasilnog lica poduzete radnje fizičkog napada na žrtvu nasilja, nadležnom sudu podnijela zahtjev za izricanje zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja lica izloženih nasilju te zabrane približavanja žrtvi nasilja.

Kako navode iz policije, u zahtjevu je opisana osnova sumnje koja je jasno proizlazila iz sadržaja same prijave, a svoju potvrdu je imala i u činjenici da su od strane policijskih službenika neposrednim opažanjem uočene tjelesne ozljede koje je žrtva nasilja imala na sebi prilikom podnošenja prijave.

I pored ovako istaknutih činjenica, kako stoji u priopćenju, Sud je utvrdio da ne postoji ni minimum dokazne građe na osnovu koje bi mogao utvrditi postojanje radnje nasilja u obitelji i predmetni zahtjev odbacio.

Iz Policijske uprave MUP-a TK priopćili su kako na neosnovanost ovako donesene odluke Suda ukazuje i činjenica da je PU Gradačac u periodu od 1. siječnja do 31. srpnja 2023., postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u obitelji, gradačačkom Općinskom sudu podnio ukupno pet zahtjeva za izricanje 16 zaštitnih mjera prema devet osoba, koji su od strane Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene.

“Analizom navedenih zahtjeva utvrđeno je da su sve zaštitne mjere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza, što znači da su Sudu uz zahtjeve kao dokaz za postojanje osnova sumnje da je učinjena radnja nasilja u obitelji ili prijetnja tim radnjama dostavljene službene zabilješke policijskih službenika i izjave žrtava nasilja, bez medicinske dokumentacije, izvoda iz kaznenih evidencija, svjedoka ili drugih dokaza”, navodi se u priopćenju.

Dan ranije, 16. kolovoza, predsjednica Općinskog suda u Gradačcu Slobodanka Kojić je na konferenciji, kao i u ranijem priopćenju, medijima kazala da su neopravdani napadi na sutkinju koja je odbila zahtjev, istaknuvši da policija nije dostavila dokaze o nasilju.

Pravni stručnjaci su za Detektor govorili kako smatraju da je MUP TK, u slučaju kada je oštećena odbila svjedočiti, bio obavezan dostaviti materijalne dokaze Sudu s ciljem izricanja zaštitnih mjera, dok su drugi smatrali da je policija dostavila dovoljno dokaza.

Odvjetnik: Policija je dostavila informacije koje su bile dovoljne za mjeru zaštite

Prema mišljenju odvjetnika Ifeta Ferageta, policija je dostavila informacije koje možda nisu kompletne, ali su bile dovoljne za određivanje mjera zaštite.

“To što je policija dostavila Sudu bilo je dovoljno da sutkinja odredi mjere zaštite. To nije sudski postupak u kojem imate kontradiktornost i dvije stranke – tužitelja i optuženog na drugoj strani i njegovog odvjetnika. Međutim, isto tako je sutkinja trebala kontaktirati policiju ako je smatrala da nešto nedostaje. Policajac je trebao otići na lice mjesta, napraviti zapisnik stanuje li osoba na adresi, s obzirom da mu je rečeno da je napustila kuću u kojoj živi. Dakle, napustila je muža s djetetom, i taj zapisnik bi bio dokaz”, objasnio je on.

Također je dodao da je sutkinja trebala saslušati i policajca te da je u ovoj situaciji, kada se događa nasilje u obitelji, tužitelj morao biti obaviješten da se dogodilo kazneno djelo, a potom je morao provesti istragu, saslušati osobu – što je i policija mogla napraviti – uz konzultacije s tužiteljem, i dati osobi svu zaštitu, dodaje Detektor.ba.

Nakon reakcija javnosti i medija, Ured disciplinskog tužitelja formirao je predmet protiv sutkinje koja je odbila odrediti mjere zabrane.

Pravni i policijski stručnjaci su ranije za Detektor kazali da treba napraviti temeljitu istragu u svrhu rasvjetljavanja činjenica i okolnosti u ovom slučaju te utvrditi odgovornost.

Nermin Sulejmanović iz Gradačca je u petak 11. kolovoza ubio tri osobe, među kojima i Hećimović, ranio još tri te počinio samoubojstvo. Preko 15.000 korisnika Instagrama gledalo je ubojstvo, koje se prenosilo uživo.

Policija odgovorila sutkinji iz Gradačca: Osti obim dokaza ranije bio dovoljan za određivanje mjera Dnevni.ba.

dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO