Pojavio se snimak privođenja maloljetnog dječaka, ranjen sin bivšeg federalnog zastupnika

Nakon što se jutros oko 9 sati dogodila pucnjava u Osnovnoj školi Lukavac Grad u Lukavcu, iz Uprave policije MUP-a TK saopštili su kako su preduzete mjere i radnje, te da se očekuje početak uviđaja pod nadzorom tužitelja Kantonalnog tužilaštva TK. 

– Odmah po zaprimanju prijave, izlaskom policijskih službenika Policijske uprave Lukavac na mjesto događaja, zatečeno je dijete za koje se sumnja da je pucalo iz vatrenog oružja, te su zatečeni odbačeno vatreno oružje i dugi predmeti. Dijete (starosti nepunih 14 godina) se nalazi pod policijskim nadzorom u prostorijama Policijske uprave Lukavac, dok se vatreno oružje i ostali odbačeni predmeti obezbjeđuju do otpočinjanja uviđaja – naveli su iz Uprave policije MUP-a TK.

U pucnjavi je povrijeđena osoba inicijala N.O. (1985) iz Lukavca, uposlenik Javne ustanove OŠ Lukavac Grad, koji je tom prilikom zadobilo teške tjelesne povrede konstatovane na Klinici za hirurgiju, a prema trenutnim informacijama povrijeđeni je podvrgnut operativnom zahvatu na Klinici za ORL koja je u toku.

U međuvremenu pojavio se snimak hapšenja maloljetne osobe.

Maloljetnik je pucajući iz vatrenog oružja nanio teške tjelesne povrede nastavniku Nedimu Osmanoviću. 

Nedim je sin Ismeta Osmanovića, nekadašnjeg poslanika u Parlamentu FBiH 

Obezbjeđenje lica mjesta vrše policijski službenici PU/PS Lukavac, a uviđaj pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK koji se nalazi na licu mjesta, izvršit će istražitelji Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK- a i Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla.

Maloljetnik G. M. koji je počinio pucnjavu od ranije je poznat po neprimjerenom ponašanju, a zbog lošeg vladanja iz navedene škole je prebačen u drugu.

Zbog toga je javno počeo govoriti da priprema osvetu, međutim na to su se apsolutno svi oglušili. Nikakve reakcije nije bilo te je svoj naum maloljetnik rođen 2008. godine jutros proveo u djelo.

Ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović stigao je u Lukavac gdje se osvrnuo na dešavanja i pucnjavu u Osnovnoj školi Lukavac Grad.

Na početku obraćanja, Omerović je iznio određene detalje koji se tiču djeteta koje je pucalo na zaposlenika škole.

“Duboko smo pogođeni slučajem koji se desio u Lukavcu. Dijete koje je počinilo ovo djelo od drugog polugodišta više nije bio učenik ove škole već je prebačen u drugu školu kao rezultat disciplinske mjere”, rekao je Omerović.

Kada je riječ o nastavnim aktivnostima, ministar je poručio kako su one završene s današnjim danom.

“S današnjim danom se završava nastavna godina u svim osnovnim i srednjim školama. Do nove školske godine, Vlada TK nastavit će sa provođenjem aktivnosti s ciljem osiguranja sigurnijeg okruženja u školama. Sačekat ćemo da Tužilaštvo provede istragu i saopći javnosti više relevantnih informacija”, rekao je ministar.

Na kraju, Omerović je rekao kako će se oglasiti sa više detalja nakon što Tužilaštvo Tuzlanskog kantona završi svoje aktivnosti.

“Sve su to informacije koje će biti neophodno da Tužilaštvo provjeri i sačini sveobuhvatnu informaciju. Imajući u vidu da je riječ o djetetu te da imamo povrijeđenog, ne bih izlazio sa više informacija”, zaključio je ministar Ahmed Omerović

Oglasili su se i iz Kantonalnog tužilaštva TK, navodeći da je pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac Grad Nedim Osmanović jutros teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. On je s teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla i u toku je operativni zahvat.

-Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina (rođen je krajem juna 2009. godine). Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen i bit će predmet vještačenja. Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Lukavac. U istragu su uključena dva tužioca – naveo je glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti s određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi sa postupanjem s djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

-Poduzimaju se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj – naveo je Arnautović.

Pojavio se snimak privođenja maloljetnog dječaka, ranjen sin bivšeg federalnog zastupnika Dnevni.ba.dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO