Počeo prvi dan marša “Stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”

Marš se prvi put organizuje u sklopu obilježavanja 28.godišnjice oslobođenja Glavatičeva

Manifestacija povodom 28.godišnjice oslobođenja Glavatičeva u organizaciji MZ Glavatičevo i JOB “Branilaca Konjica”, uz podršku Grada Konjica, počela je jutros okupljanjem učesnika marša  “Stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.” na Trgu državnosti Alija Izetbegović, gdje su učesnici marša i delegacija Grada Konjica na Centralnom spomen-obilježju polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast šehidima i poginulim borcima u proteklom ratu 1992.-1995.

Učesnici marša ““Stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”

Riječ je od dvodnevnom maršu, a prva ruta je od Spiljani do Grušče, gdje će učesnici prenoćiti, a onda sutra nastaviti marš do Glavatičeva, kako bi prisustvovali centralnoj manifestaciji obilježavanja. Emin Hebibović, predsjednik MZ Glavatičevo i član Upravnog odbora JOB-a, poručio je da ovakvim manifestacijama nastoje ukazati mladima na značaj obilježavanja bitnih datuma iz perioda 1992.-1995.

počeo prvi dan marša “stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”
Emin Hebibović, predsjednik MZ Glavatičevo

“Imamo više od 40 učesnika i drago mi je da među njima ima i mladih, jer nam je bitno da oni preuzmu i nastave obilježavati ovakve godišnjice, kako bi to ostala tradicija i sjećanje na našu borbu”-kazao je Hebibović.

Vođa put, Osman Jazvin, izrazio je zadovoljstvo održavanjem marša ratnim stazama, kao i nadanje da će to postati tradicija i narednih godina.Vodič marša, Seid Macić, kazao je da je ruta marša duga oko 30 kilometara.

počeo prvi dan marša “stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”
Seid Macić, vodič marša

“Danas pješačenje počinje iz Spiljani, a odmor i doručak ćemo imati u Dubočanima. Zatim nastavljamo preko kanjona Rakitnice do Grušče, gdje ćemo noćiti. Narednog dana nastavljamo preko Bajića brda, Blaca, Stidelja do Glavatičeva”-naveo je Macić.

Delegacija Grada Konjica, Orhan Tucović, šef kabineta gradonačelnika Osmana Ćatića i Dženadin Podrum, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Konjic, ispratili su učesnike marša.

počeo prvi dan marša “stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”
Delegacija Grada Konjica, Orhan Tucović i Dženadin Podrum

“Grad Konjic je jedan od pokrovitelja ove manifestacije i drago nam je da se odazvao značajan broj ljudi koji će učestvovati u maršu. Znamo koliko je ova ruta značila u proteklom ratu, jer je jedno vrijeme to bila jedina putna komunikacija kojom se moglo pješke preći”-naglasio je Podrum.

počeo prvi dan marša “stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”
Učesnici marša položili cvijeće na Centralnom spomen-obilježju

Marš će obezbjeđivati Gorska služba spašavanja- stanica Konjic, a za zainteresovane će sutra, 1.oktobra biti obezbijeđen i prevoz iz Konjica do Glavatičeva. Polazak je ispred Spomen sobe kod Čaršijske džamije u 10 sati.

radiokonjic.ba

30.09.2023.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO