back to top

Panika među Hrvatima u Grčkoj: Moraju se pretvarati da su Srbi, a najgore tek dolazi

Deset napetih dana. Tenzije su na vrhuncu, ulje ne treba niti dodavati “na vatru”, sve je ludo u grčko-hrvatskim odnosima da – luđe biti ne može. Okršaji, bar oni službeni, nogometni, tek trebaju početi, a zbog onih “manje službenih”, sudara u ponedjeljak navečer, atmosfera je toliko naelektrizirana da sve frca od iskri! A sve će kulminirati potencijalno novim atenskim kaosom iduće subote…

Neki idu toliko daleko da već sad dižu ruke od svega i tvrde da je Dinamu potpunu sigurnost nemoguće jamčiti sljedećeg tjedna u Grčkoj!

Puna mobilizacija u Grčkoj, ali i u Hrvatskoj. Čini se da će troškovi osiguranja rušiti sve rekorde, jer valja se pripremiti za sve moguće scenarije. A počelo je ubojstvom, kao “zagrijavanje”.

Odnosi nikad gori

Podsjećamo, danas, u ovaj četvrtak, igraju Hajduk – PAOK u Splitu, sljedeći utorak Dinamo i AEK u Zagrebu, a potom u četvrtak, 17. kolovoza, PAOK i Hajduk u Solunu, te u subotu, 19. kolovoza, AEK i Dinamo u Ateni.

Već smo pisali, iako nema konkretnih potvrda, da postoji procjena da bi navijači PAOK-a mogli zajedno promarširati sa srpskim Grobarima u Hrvatsku, jer im je cilj “izazivanje kaosa na nekoj od lokacija”. Ako već ne dođu do Splita.

Možda odnosi Hrvatske i Grčke nikad nisu bili kao oni uzorni s Njemačkom, ali činjenica je da ovakvo stanje još nije zabilježeno na relaciji Zagreb – Atena. Premijer Plenković hitno je telefonirao svom grčkom kolegi, tamošnji mediji “proklinju sve hrvatsko”, a čak se putem društvenih mreža proširuju informacije o osvetama i na nedužnim hrvatskim turistima.

Što li nas tek čeka sljedećeg tjedna, kad će prvo Hajduk u Solun? Možda će Torcida poželjeti “nadmašiti” svoje rivale u Hrvatskoj, strahuju policije na obje strane, to bi mogao biti žestoki lom ako se uistinu ostvare najgore moguće prognoze.

Već sad se zna da će Dinamovo gostovanje u Ateni osiguravati i hrvatska policija. Dakle, posebna ekipa specijalizirana za osiguranje u inozemstvu doći će u glavni gad Grčke nekoliko dana ranije, provjeriti sve, od zračne luke, rute do hotela, sam hotel, okolinu, nadzirat će stadion, a sa samom ekipom, u dogovoru s Grcima, također će ići policajci.

Znalo se i prije da naše klubove u Grčkoj ne očekuje prijateljska atmosfera, no spomenutim ubojstvom došli smo do nove točke usijanja u međusobnim odnosima.

Alarm je upaljen, atmosfera vrije, a gdje su u cijeloj priči nogometaši Dinama i Hajduka? Bit će ovo bitka još nezapamćenja i za njihove po ovom pitanju neiskusne glave, možda će u pripremi ovih okršaja ključnu ulogu odigrati – psiholozi.

“Ne bih bio Hrvatima u koži, onima koji su u Grčkoj. Ako ste Hrvat i trenutačno ste na ljetovanju, dobro to kamuflirajte, ne ističite se i ne pokazujte odakle ste”, poruke su koje se šire društvenim mrežama.

Panika se diže među hrvatskim turistima u Grčkoj koji “skrivaju identitet”, sve zbog opravdanog straha zbog – odmazde.

“Najbolje da se pretvarate da ste Srbi”, još jedan od savjeta koji dolazi od domaćina.

Možda nije ratno stanje, ali nije niti daleko od toga…

Borak.info

Objava Panika među Hrvatima u Grčkoj: Moraju se pretvarati da su Srbi, a najgore tek dolazi pojavila se prvi puta na borak.info.

hip.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO