back to top

Otvoreno pismo načelniku Općine Tomislavgrad – Ante Čulo u ime žitelja Bukove Gore

Ante Čulo u ime dijela nezadovoljnih stanovnika Bukove Gore, zbog načina određivanja i postavljanja kućnih brojeva, uputio je otvoreno pismo načelniku općine Tomislavgrad, gosp. Ivanu Buntiću. Podsjetimo, o istoj temi, gosp. Čulo već je pisao načelniku, što možete pročitati na ovome linku.

Pismo prenosimo u izvornom obliku kao i tekst Odluke o adresnom sustavu i načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mjesta, naselja, ulica, trgova i kućnih brojeva (Službeni glasnik Općine Tomislavgrad“ brojevi: 4/19 i 3/22).

 

STANOVNICI BUKOVE GORE
Općina Tomislavgrad

OTVORENO PISMO NAČELNIKU OPĆINE TOMISLAVGRAD

ili

ZAHTJEV ZA UKLANJANJEM KUĆNIH BROJEVA U BUKOVOJ GORI I PONOVNO POSTAVLJANJE, NA PROPISANI NAČIN – 2. DIO

U Bukovoj Gori postavljeni su kućni brojevi, 16.6.2023. godine, od broja 1 do 65 (kraj sela) bez poštivanja „Odluke o adresnom sustavu i načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mjesta, naselja, ulica, trgova i kućnih brojeva“ („Službeni glasnik Općine Tomislavgrad“ brojevi: 4/19 i 3/22) – u daljnjem tekstu: Odluka i „Odluci o utvrđivanju granica naseljenih mjesta na području Opštine (Općine-naša primjedba) Duvno“ broj: VL-01-596/1-1959 od 12.5.1959. godine (u daljnjem tekstu: Odluka iz 1959. godine). Obje odluke donijela je Općina Tomislavgrad (Duvno).

Međutim, kućni brojevi nisu postavljeni sukladno navedenim odlukama, odnosno postavljeni su uz brojne nedostatke i propuste:

– Postupak nije provela Služba za geodetske poslove, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Tomislavgrad (članak 2. Odluke), već privatno poduzeće „Geometrika“ d.o.o., Drinovci, Grude.

– Na putnim ulazima-izlazima iz Bukove Gore koji se nalaze na magistralnome putu Karlov Han-Kazaginac, oznake M-16.3 (prije regionalni put oznake R-417), nema prometnih znakova početka i završetka naseljenog mjesta Bukova Gora (članak 7. Odluke).

Također nema prometnih znakova početka i završetka naseljenog mjesta Bukova Gora, na regionalnoj cesti R-1055, Bukova Gora-Mala Vinica, koja je ranije bila u kategoriji lokalnih (neoznačenih) cesta (članak 7. Odluke).

– Kućni brojevi 16.6.2023. godine nisu bili postavljeni na sve objekte, jer je ostalo neoznačeno još desetak objekata, u kojima se stalno ili povremeno stanuje ili se obavlja neka djelatnost (članak 10. Odluke).

– Na neke kuće su prije nekoliko dana postavljeni kućni brojevi s dodatkom slova A (suprotno članku 17.Odluke).

– Na kuću Mate Čulo Stipina je prije nekoliko dana postavljen kućni broj 27A Bukova Gora, iako se kuća nalazi između kuća sa kućnim brojevima 26 i 27, pa se „trebao“ postaviti broj 26A. Međutim, slova se dodaju samo na kuće koje se sagrade nakon „izvršenog utvrđivanja kućnih brojeva“ (članak 17. Odluke). Kuća Mate Čulo Stipina i ostale kuće kojima se uz broj dodalo slovo A sagrađene su davno prije postavljanja kućnih brojeva.

– Na „Sučića kući“ od više vlasnika (potomci dva brata) imaju dva ulaza, a postavljen je 16.6.2023. godine jedan kućni broj, što je u suprotnosti sa člankom 16. a u vezi s člankom 13. Odluke. Prije nekoliko dana na „Sučića kući“ postavljen je i drugi kućni broj, ali s dodatkom slova A, što je protivno članku 17. Odluke, jer je kuća davno sagrađena.

– Na neke kuće u Bukovoj Gori ni nakon „dopunskoga“ postavljanja prije nekoliko dana, nisu postavljeni kućni brojevi.

– Nisu nam dostavljena rješenja o kućnim brojevima (članak 19. stavak 3. Odluke).

– Dok nam se ne dostave rješenja o kućnom broju, nemamo pravo žalbe, općinskom Načelniku (članak 19. stavak 4. Odluke).

– Po Odluci iz 1959. godine (pa i prije i sada) zemljište na kojem je sagrađen samostan „Duhovni centar Karmel sv. Ilije“ je u Bukovoj Gori, pa mora imati kućni broj 1, jer je prvi objekt u Bukovoj Gori iz pravca postavljanja kućnih brojeva (članak 10. stavak 1. Odluke).

– Međutim, kućni broj 1 Bukova Gora postavljen je na kuću Petra Čulo Ivanova, na koju se mora postaviti broj 2 Bukova Gora.

– Na samostan je 16.6.2023. godine bio postavljen kućni broj 1 Zidine, koji je naknadno skinut, te na samostanu trenutno nema kućnoga broja.

Obzirom da se navedene nepravilnosti mogu otkloniti samo uklanjanjem svih postavljenih kućnih brojeva i ponovnim postavljanjem, sukladno navedenim odlukama, tražimo da se navedeni propusti otklone i kućni brojevi postave na propisani (navedeni) način.

Napominjemo da je postupak određivanja i postavljanja kućnih brojeva pokrenula Općina Tomislavgrad, te smo vam na navedene nepravilnosti više puta pismeno ukazivali, ali ste jedno mislili, drugo govorili, a treće radili (ili niste ništa radili).

Ako se nekoj osobi (fizičkoj ili pravnoj) ukaže na neku nepravilnost ili propust u radu ona će tu nepravilnost ili propust ispraviti, ukoliko ga je nesvjesno učinila, a eventualno zahvaliti onome tko joj je ukazao na nepravilnost ili propust. Međutim, ako je nepravilnost ili propust svjesno učinila, ta osoba uporno će izbjegavati ispraviti što je (ili nije) učinila, a tako baš vi činite.

Koliko nam je poznato, isto je ili slično stanje u dosta naseljenih mjesta (sela) na području općine Tomislavgrad.

Ima toga još. Sapienti sat (Pametnome dosta).

Iako bi se mnogo toga moglo komentirati, svaki komentar je suvišan, a zaključak (zaključke) neka donesu čitatelji.

U Bukovoj Gori, 7.8.2023. godine

PRIVITAK:

– Odluka o adresnom sustavu i načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mjesta, naselja, ulica, trgova i kućnih brojeva („Službeni glasnik Općine Tomislavgrad“ brojevi: 4/19 i 3/22)

 

Download (PDF, Unknown)

 

Objava Otvoreno pismo načelniku Općine Tomislavgrad – Ante Čulo u ime žitelja Bukove Gore pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO