back to top

Orašje 1: Kada bi problem parking prostora mogao biti riješen?

„Ovaj dio grada ni kada se tek izgradio nije imao zadovoljene urbanističke uslove koji su trebali adekvatno riješiti saobraćaj u mirovanju“

Posljednjih godina se intenzivno radi na uređenju Grada Konjica, kroz regulacione planove, projektna uređenja određenih naselja, javnih površina, parking prostora i slično. Za probleme u nekim naseljima se tek  traže adekvatna rješenja, kao što je slučaj sa problemom nedostajućeg parking prostora na Orašju 1.

Orašje 1: Kada bi problem parking prostora mogao biti riješen?

Prema riječima pomoćnika gradonačelnika u Službi za građenje, saobraćaj, zaštitu okoline i komunalne poslove Grada Konjica Esada Omerovića, trenutno je najveći problem sa nedostajućim parking prostorom na području Orašja 1.

orašje 1: kada bi problem parking prostora mogao biti riješen?
Esad Omerović, pomoćnik gradonačelnika u Službi za građenje, saobraćaj, zaštitu okoline i komunalne poslove Grada Konjica

„Kroz projekte ulaska u sva naselja, odnosno uređenja stanja u svim naseljima što podrazumijeva sve javne površine, zelene površine, parking prostor, saobraćajnice i td, najkritičnije stanje smo zatekli u naselju Orašje 1. Dobili smo nalog da i za to napravimo projektni zadatak, što smo i pripremili kao Služba. Tu je veoma teško riješiti trenutnu situaciju jer imamo 14 zgrada sa po 4 etaže na prostoru gdje nema dovoljno parking mjesta, mislim da nema ni 50 parking mjesta. Tu idemo na to da se pokuša sva ta javna površina iskoristiti odnosno riješiti da bude u funkciji stanovanja tih ljudi. Pri tome je ostalo veoma malo površine koja je u funkciji javne površine jer su lamele sve to povezale odnsno poklopile. Ne očekujemo spektakularne rezultate ali napravili smo projektni zadatak, ide se u projektovanje i biće to prezentirano prije svega tim stanovnicima a onda i svim građanima.  Tu će se vjerovatno morati ići i sa izmijenjenim režimom saobraćaja, popravljanjem nekih saobraćajnih elemenata i slično. Napominjem da je to jedna od najgorih situacija po pitanju stambenog dijela i naselja koje je napravljeno. Objektivno, to naselje ni kad se tek izgradilo nije imalo zadovoljavajuće urbanističke uslove koji su trebali adekvatno riješiti saobraćaj u mirovanju” pojasnio je gospodin Omerović.

orašje 1: kada bi problem parking prostora mogao biti riješen?
Orašje 1: Kada bi problem parking prostora mogao biti riješen?

Za sada parkiranje uglavnom funkcioniše po principu ko prvi pronađe slobodno mjesto tu se i parkira, a zelene površine, ili nekada zelene a danas zemljane neasfaltirane površine, pretvorene su u parking prostor.  Određenim brojem parking mjesta gazduje JKP Standard.

radiokonjic.ba

12.10.2023.

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO