back to top

Općina Prozor – Rama • Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna za 2024. godinu

05.12.2023. 13:59

Javna rasprava na temu Nacrta Proračuna za 2024. godinu održana je danas, 5. prosinca 2023. godine, u Domu kulture u Prozoru s početkom u 11 sati. Raspravi su uz inicijatora Javne rasprave dr. Joze Ivančevića, načelnika općine Prozor-Rama s pomoćnicima, imale priliku prisustvovati sve zainteresirane pravne i fizičke osobe iz općine Prozor-Rama.

Proračun za 2024. godinu se sastoji od:  PRIHODI 22.023.600,00 KM i RASHODI 22.023.600,00 KM

Proračun se, što je vidljivo iz priloženih materijala značajno razlikuje od ranijih. Riječ je o novoj strukturi neporeznih prihoda, odnosno o primjeni novog zakona o električnoj energiji koji je ukinuo povećanja koja je Općina imala od 2010. godine i koja je naplaćivala kroz tužbe.

Ipak, iz Općine ističu kako imaju novu osnovu za tužbe protiv Elektroprivrede HZHB, takozvanu univerzalnu uslugu, ali taj spor je tek otpočeo, tako da naplata ne planira u idućoj godini.

općina prozor - rama • održana javna rasprava o nacrtu proračuna za 2024. godinu

NACRT PRORAČUNA ZA 2024.

Posebno je vidljiv manji iznos u Neporeznim prihodima

Razlog je upravo spomenuta izmjena Zakona o električnoj energiji, kojim su ukinute mogućnosti naplate naknada od elektroprivreda po osnovu povećanja cijena električne energije. Ovaj novi zakon u primjeni je od 1.9.2023. godine. Postoji član tog zakona koji je ukinuo rješenje FERK-a, a upravo je to rješenje FERK-a do sada bilo osnova za obračun razlika zbog kojih smo pokretali i redovito dobivali tužbe pred redovnim sudovima, pa i pred Vrhovnim i Ustavnim sudom.

općina prozor - rama • održana javna rasprava o nacrtu proračuna za 2024. godinu

Iz Općine najavljuju nastavak borbe za prava te kako pripremaju postupak utvrđivanja ustavnosti odredbe zakona o električnoj energiji koja je dovela neke općine i gradove, pa i općinu Prozor-Rama, u lošiji položaj

Vijeće je na redovnoj 34. sjednici usvojilo Nacrt Proračuna s 13 glasova ZA, jednim glasom PROTIV i  četiri glasa SUZDRŽAN. Načelnik je pred vijećem iznio obrazloženje kojim između ostalog tvrdi:

“Za ovaj Nacrt posebno naglašavam kapitalna ulaganja i kapitalne izdatke. Ovim nacrtom predviđamo da će se u kapitalna ulaganja i kapitalne izdatke u 2024. godini utrošiti iznos od 7.245.000,00 KM. Ovaj iznos raspoređen je na kapitalne transfere, što znači da će se općinskima proračunskim sredstvima realizirati kapitalni projekti u drugima subjektima, kao što je ulaganja u školske objekte, mjesne zajednice, kao i upomoć za obnovu kuća mladima parovima. Drugih dio kapitalnih projekata donose se na završetak izgradnje projekata kao što je gradska tržnica, radovi na vodovodu za naselja koja nisu do sada obuhvaćena ovim povijesno važnim projektom, zatim uređenje lokalnih putova, gradskih ulica. Izgradnja i opremanje novog vrtića, koja je otpočela prošle godine, završiti će se do kraja ove godine, ali smo ostavili mogućnosti nekih poboljšanja cijelog projekata u idućoj godini. Predvidjeli smo ugradnju semafora te sudjelovanje međunarodnima projektima.”

“Mislim da su ovo veliki projekti te da njima značajno poboljšavamo uvjete života u općini Prozor-Rama”, kazao je ranije Ivančević.

općina prozor - rama • održana javna rasprava o nacrtu proračuna za 2024. godinu

Tijekom današnje rasprave pred predstavnike Općine Prozor-Rama stavljeno je nekoliko prijedloga. Mjesna zajednica Ustirama tražila je da se u Proračun za 2024. godinu uvrste troškovi izgradnje nekoliko objekata kao što su tri mosta u Klekovnici, uređenje puta kod mjesnog groblja, sanacija mosta do Ustirame te financiranje projekta sanacije potoka koji prolazi kroz samo naselje.

Vijećnica Biljana Glibo tražila je da se u proračun uvrste troškovi od 5000 KM skupine Čuvarice za manifestaciju “Ramski dani kulture” te 5000 KM za troškove prijevoza folklornoj skupini “Rama”, a iz transfera za kulturu. Pismeni je zahtjev predao i vijećnik Meho Hrinić.

Pavo Marić je ispred Udruge pčelara “Maslačak” tražio da se u Proračunu u izdvajanju za poljoprivredu uvrsti i poticaj za pčelare po košnici. Odgovor iz Općine je bio da udruga napravi točan registar pčelara i predloži prihvatljiv iznos za poticaj po košnici i dostavi Općini. Blaženka Matešić je ispred Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama zahvalila Općini na suradnji, kao i na svim manifestacijama koje pomaže, kao i na financiranju prostora koji su žiteljima općine besplatni, kao što je sportska dvorana ili Dom kulture. Matešić je predložila da se u Proračun za 2024. godinu uvrsti kompletna sanacija krova Doma kulture koji prokišnjava.

Odgovor iz Općine je glasio da je spremna preuzeti dio troškova u dogovoru s ostalim vlasnicima spomenute zgrade.

općina prozor - rama • održana javna rasprava o nacrtu proračuna za 2024. godinu

Davor Ćališ, predsjednik Sportsko-rekreativnog saveza upitao je predstavnike općine o teniskim terenima. Odgovor je glasio da je projektna dokumentacija dovršena, riječ je o lokaciji između katoličkog i muslimanskog groblja, a realizacija projekta se očekuje u 2024. godini.

Ivan Šekelja uputio je predstavnicima Općine nekoliko pitanja, među kojima je bio i ono kako je Općina uz toliko kapitalnih projekata nije uspjela potrošiti 3,5 milijuna maraka, referirajući se na projekte kao što su kolektor, vrtić, tržnica ili put za Draševo. Također, jedno od pitanja bilo je tko financira pružanje dalekovoda iz Ometala do poslovne zone Izlaz.

Odgovor Općine glasio je da je spomenuti iznos rezultat zakašnjelih uplata po tužbama, a koje su pristigle tek u listopadu. Dalekovod do poslovne zone Izlaz financiraju Elektroprivreda HZHB i vlasnici tvornice “GS-Rama”.

Filip Šimunović je ispred Veslačkog kluba “Rama” zahvalio Općini Prozor-Rama na suradnji, a njegov prijedlog se odnosio na izgradnju Veslačkog centra. Odgovor Općine je glasio da se takva centar planira u sklopu projekta izgradnje turističkog centra na Ramskom jezeru. Drugi upit se odnosio na izgradnju lokalnog puta kroz naselje Jaklići. Iz Općine su kazali kako je veliki broj projekata izgradnje, rekonstrukcije i sanacije na putovima u Rami, stoga je za očekivati da će u budućnosti biti uređen i put kroz Jakliće.

Tomislav Džalto je u ime udruge “Djeca nade” zahvalio općini na suradnji te poručio u ime udruge da i u Proračunu za narednu godinu ne budu zaboravljeni.

Iz Općine su poručili kako se putem navedenih kontakata na službenoj stranici mogu naknadno uputiti primjedbe, zahtjevi i sugestije, a Općina Prozor-Rama će prije samog definiranja Proračuna za 2024. intervenirati po upućenim dokumentima.

općina prozor - rama • održana javna rasprava o nacrtu proračuna za 2024. godinu

općina prozor - rama • održana javna rasprava o nacrtu proračuna za 2024. godinu

općina prozor - rama • održana javna rasprava o nacrtu proračuna za 2024. godinuprozor-rama.org

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO