Okrugli stol u Ljubuškom: Najčešći oblici trgovine ljudima

Trgovina ljudima kao jedan od najokrutnijih oblika organiziranog kriminala obuhvaća različite oblike iskorištavanja i nasilja nad ljudima.

Predstavlja najgrublji način ograničavanja ljudske slobode kojim organizirana mreža trgovaca ljudima ili modernih robovlasnika stječe zaradu. Glavni cilj trgovine ljudima je ostvarivanje zarade ili neke druge koristi kroz eksploataciju.

Različiti su oblici kriminalnih djela koje trgovina ljudima obuhvaća. Najčešći oblik trgovine ljudima je seksualna eksploatacija odnosno iskorištavanje kroz prisilnu prostituciju ili druge oblike seksualnog iskorištavanja. Žrtve ovog oblika iskorištavanja su najčešće žene i djeca.

Nadalje, radna eksploatacija je također jedan od čestih oblika trgovine ljudima koji podrazumijeva rad u uvjetima sličnim ropstvu. Žrtve su često fizički i psihički zlostavljane, te im se oduzimaju dokumenti i ograničava im se sloboda kretanja. Trgovina ljudskim organima uključuje uklanjanje organa za transplantaciju. Ljudima se uklanjaju organi bez njihova pristanka ili im je isplaćeno puno manje novca od dogovorenog. Prosjačenje i drugi oblici prisilnog rada te prisiljavanje na činjenje kaznenih djela kao što su džeparenje, krađa, prijevara, preprodaja droge se također ubrajaju u oblike trgovine ljudima.

Iz prakse je vidljivo da je bitno istaknuti razlike između trgovine ljudima i krijumčarenja migranata. Kod krijumčarenja migranata, cilj krijumčara je da zaradu ostvare tako što će osobu ilegalno prebaciti preko jedne ili više međunarodnih granica uz pristanak osobe koja se krijumčari. Trgovci ljudima zarađuju kroz eksploataciju žrtava tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Dok krijumčarenje uvijek podrazumijeva prelazak državne granice, trgovina ljudima može biti i internog/lokalnog oblika, kada se cijeli proces odvija na području jedne države.

  Cijena glasa kreće se od 100 KM do 100 eura

Okrugli stol u Ljubuškom: Najčešći oblici trgovine ljudima

Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke uz podršku Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE pokrenuo je projekt pod nazivom “Psihosocijalna pomoć žrtvama trgovine ljudima”. U sklopu projekta nastavljen je niz održavanja okruglih stolova u Županiji Zapadnohercegovačkoj na temu “Zaštitimo žrtve trgovine ljudima”.

Zadnji u nizu okrugli stol održat će se u srijedu, 21. rujna 2022. godine u 14:30 sati, u Kulturnom centru Ljubuški, navodi se u priopćenju.

Post Okrugli stol u Ljubuškom: Najčešći oblici trgovine ljudima je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

DOBRO vam oblačno i kišovito nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je 7 stupnjeva C, puše slab vjetar, nebo...

HŠK Posušje: Kako je popularna močvara u srcu grada izgledala 60ih godina prošlog stoljeća

HŠK Posušje objavio je na Facebooku fotografije stadiona iz...

Mališane u župi Gračac posjetio sveti Nikola

Omiljeni dječji svetac, sveti Nikola, posjetio je župu Gračac,...

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Udruge “Nada”

Sinoć je u svadbenom salonu Gospodar prstenova, u organizaciji...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo