‘Nokaut-kapi’ postaju sve veća opasnost za žene

Gradske vlasti austrijske prijestolnice pokrenule su marketinšku kampanju protiv raširene upotrebe “nokaut-kapi” (droga za silovanje ili tečni ekstazi) s ciljem poticanja građanske hrabrosti i zajedničkog djelovanja protiv nasilja nad ženama.

Kada je u pitanju upotreba “nokaut-kapi” u 2020. u glavnom gradu Austrije je prijavljeno 20 slučajeva, u 2021. oko 40, dok je u ovoj godini broj znatno porastao, a i broj neprijavljenih slučajeva je posebno visok.

Opasno kod tih kapi je što nemaju miris i ukus kada se pomješaju sa pićem. Utoliko je važnije voditi računa o svom piću, o sebi i drugima.

Počinioci koji su uglavnom muškarci sipaju narkotike u piće svojih žrtava, uglavnom žena, sa ciljem da ih učine bespomoćnim. To se događa na proslavama, u barovima, klubovima, na koncertima ili školskim ekskurzijama. Prvi simptomi su početna euforija i iznenadna pojava vrtoglavice i mučnine. Često slijede poteškoće u percepciji, svojevrsno stanje transa, nedostatak volje i ograničena pokretljivost pa čak i nemogućnost kretanja.

Do 15. novembra na telefonskoj liniji za hitne slučajeve u Beču koja je otvorena 24 sata je obavljeno 60 konsultacija.

– Želimo da probudimo ljude i apelujemo da obrate pažnju na sve što se dešava oko njih, da reaguju i pomognu. Zaposleni na liniji za pomoć su uvijek na raspolaganju žrtvama nasilja ili svjedocima koji žele da pomognu – izjavila je zamjenica gradonačelnika Beča i članica bečke vlade zadužena za pitanja žena Kathrin Gaal.

  Maloljetnik slao lažne dojave o bombama

Kampanja gradskih vlasti koja će trajati mjesec dana obuhvata spotove na televiziji i društvenim mrežama, poruke na bilbordima i plakate na tramvajima, saopćio je EurocommPR.

‘Nokaut-kapi’ postaju sve veća opasnost za žene Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo