Na prosvjedima ispred OHR-a zatraženo da se promijeni ime BiH u Bosna

Azra Zornić, apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasburgu i organizatorica današnjih prosvjeda ispred OHR-a, kazala je da “ne traže ništa od visokog predstavnika”, ali da ne dozvoljavaju nametanje izmjena Izbornog zakona BiH “kako je to zamislio Christian Schmidt, a po želji Andreja Plenkovića i Dragana Čovića”.

Zornić je poručila da ona i okupljeni građani žele Bosnu i Hercegovinu onakvom kako je opisana u članu 43. njene presude koju je dobila pred Europskim sudom za ljuska prava.

“Dakle, građansku, normalnu. Da svi na prvom mjestu budemo građani BiH, gdje je jedan čovjek jedan glas. Svaka druga pripadnost – etnička, vjerska ili bilo koja druga je privatna stvar bilo kojeg pojedinca koja me apsolutno ne zanima. Mi ćemo imati građansku državu nakon 2. oktobra. Koristimo sva demokratska sredstva da obranimo Bosnu i Hercegovinu, a ako bude trebalo spremni smo na više. Obranili smo je 1992. godine, obranit ćemo je i sada”, istaknula je.

Na kraju je dodala kako za nju nije prihvatljiva nikakva odluka visokog predstavnika koja je nametnuta.

“Implementacija naših presuda rješavat će se u institucijama BiH. Budno pratimo svaki pokret ne samo visokog predstavnika, nego i međunarodne zajednice i u svakom momentu smo spremni odgovoriti na svaki njihov pokušaj dezavuiranja države”, kazala je Azra Zornić.

Ajnur Mehičević, govornik na prosvjedu ispred OHR, pozvao da se ime Bosna i Hercegovina promjeni u Bosna.

  BiH pobjedom otvorila Eurobasket! Zmajevi poslali upozorenje favoritima

“Hercegovina je pokrajina kao i Dalmacija, ne kaže se Hrvatska i Dalmacija, već Hrvatska. I Turska je promijenila ime, tako ćemo i mi u Bosna”, rekao je ovaj govornik.

Mehičević je dodao da treba pokrenuti inicijativu da se otvori peticija da se ovo sprovede. Također je rekao da treba da se napravi lista onih koji ne treba da sjede u Parlamentu.

“Svi koji su za penziju da idu u penziju. Ne želimo nikoga s američke crne liste i one koji su izdali BiH pri tužbi protiv Srbije, ali i Hrvatske za ratnu odštetu”, rekao je.

Nakon Mehičevićevog govora građani su izašli s trotoara na ulicu i uzvikivali “gazi naciste”.

Podsjećamo, nekoliko desetina građana okupilo se u srijedu na protestu ispred OHR-a kako bi iskazalo protivljenje eventualnoj odluci visokog predstavnika kojom bi mijenjao Izborni zakon BiH.

Post Na prosvjedima ispred OHR-a zatraženo da se promijeni ime BiH u Bosna je prvi puta viđen na Grude Online.www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

FOTO| U Neumu počele pripreme za najljepše doba godine, okićene prve ulice

Kako smo ušli u vrijeme iščekivanja, odnosno Adventa, sve...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo