back to top

Na Književnoj srijedi predstavljeno stvaralaštvo Radice Leko

U sklopu Književne srijede Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB) u Galeriji kraljice Katarine u  Mostaru u srijedu je predstavljeno književno stvaralaštvo Radice Leko.

– Njezinu poeziju obilježava snažna emocionalnost i duboka misaonost, trenutci kad se duša i duh objedinjuju i pokušavaju dati ono najbolje od toga zajedništva – rekao je, između ostaloga, predstavljač književnik Stanislav Bašić.

Predstavljanje je moderirao voditelj Književne srijede, član DHK HB, prof. Ivan Baković, priopćeno je iz DHK HB.

Radica Leko rođena je 1952. godine u Podvraniću, Kočerin, općina Široki Brijeg. Školovala se u Rujnu, Podvraniću, Kočerinu, Sinju, Grudama i Mostaru. Radila je kao nastavnica hrvatskoga jezika u osnovnim školama na Vraniću i u Posušju, gdje i danas živi. Još kao gimnazijalka natjecala se svojim pjesmama na Šimićevim susretima, 1971. godine.

Dugo godina je pisala samo ‘za svoju dušu’ i nije ništa objavljivala.

Prve dvije knjige objavila je 2008. godine. Pisala je za listove Cvitak i Školarac. Radove objavljuje u Osvitu, Motrištima i Hrvatskom slovu. Članica je DHK HB, Matice hrvatske i HKD Napredak u Posušju.

 Dobitnica je Književne nagrade ‘Fra Martin Nedić’ za roman U Njemačku, brale…, 2012. godine. Roman ‘Kruh i igre’ ušao je u uži izbor za nagradu Fran Galović, 2014. godine. Njezina tri romana čine trilogiju o Hercegovini, o životu ljudi u Hercegovini u razdoblju od Drugoga svjetskoga rata pa sve do današnjih dana. Sa suautorom Stanislavom Bašićem, dobitnica je Zahvalnice Općine Posušje za zbornik Književno Posušje.

 Radica Leko započela je pjesme pisati kao gimnazijalka u Grudama, da bi ju kasnije život odveo prema uobičajenim životnim aktivnostima, prema poslu, prema stvaranju i održavanju obitelji. A onda ju je – u pjesničkom smislu – ponovo probudio tragičan događaj u obitelji, gubitak sina, nakon čega se u književnosti javila pjesničkom knjigom ‘Mome leptiru’. Do sada je objavila desetak knjiga među kojima je i jedna romaneskna trilogija u kojoj je opisala zapadnu Hercegovinu u dvadesetom stoljeću, navodi se u priopćenju.

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO