back to top

Na galeriji volonterizma kao završnoj aktivnosti projekta „Volontiranje je cool“ učenice OŠ Čelebići osvojile prvo mjesto u kategoriji HNK

Projekat je organizovan povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera

Na galeriji volonterizma pedeset škola iz pet kantona imalo je priliku predstaviti komisiji i drugim učenicima svoje volonterske akcije, a učenice OŠ “Čelebići” osvojile su prvo mjesto u kategoriji Hercegovačko-neretvanski kanton.

Članice volonterskog tima Osnovne škole „Čelebići“ organizovale su niz aktivnosti, a neke od njih su obilježavanje mjeseca knjige, aktivnosti posvećene toleranciji, promovisanje zdravih životnih stilova. Učenice su svoje radove predstavile i na završnoj aktivnosti projekta “Volontiranje je cool”. Učenice Džena Kurtović, Hena Mehić, Medina Hajduk i Amina Šoto, za radiokonjic.ba su govorile o njima omiljenim aktivnostima koje su u proteklom periodu realizovale.

Volonterke OŠ “Čelebići”

“Meni najdraža aktivnost bila je obilježavanje oktobra mjeseca knjige, jer smo poticali djecu da što više čitaju i da razvijaju empatiju prema knjigama”- kazala je Kurtović.

“Najdraži dio projekta za mene je obilježavanje Dana jabuke i isticanje važnosti zdrave ishrane. Najzahtjevniji dio bila je izrada projekta i prezentacija svega što smo radili”– istaknula je Mehić.

“Moj najdraži dio projekta je upravo radionica “Mir” koju sam predstavila na galeriji volonterizma, voljela bih da u svijetu vlada mir”- dodala je Hajduk.

“Sa nižim razredima smo pripremili lektiru poezija Nasihe Kapidžić-Hadžić koju smo realizovali u školskoj biblioteci, nakon toga učenici su uzeli knjige koje su željeli čitati”- izjavila je Šoto.

Učenice Džejla Lapo, Adna Zatega i Nejla Imamović istaknule su da je volontiranje korisno za pojedince i zajednicu.

na galeriji volonterizma kao završnoj aktivnosti projekta „volontiranje je cool“ učenice oš čelebići osvojile prvo mjesto u kategoriji hnk
Galerija volonterizma- završna aktivnost projekta “Volontiranje je cool”

“Volontiranje za mene predstavlja projekat pomoću kojeg pomažemo ljudima i doprinosimo svojoj zajednici, na taj način razvijamo svoje vještine i ostavljamo pozitivan trag na okolinu oko sebe. Drugima bih poručila neka dobrota i ljubaznost bude naša svakodnevna praksa, zajedno možemo stavrati bolje promjene u životu”– kazala je Lapo.

“Za mene je volontiranje prilika da pomognem drugima i da doprinesem svojoj zajednici. Volontiranje mi pruža osjećaj ispunjenosti i radosti jer znam da svojim doprinosom mogu napraviti pozitivnu promjenu u životu drugih ljudi”– navela je Zatega.

“Volontiranje je za mene kada pomažemo drugim ljudima i izmamimo im osmjeh na lice, to jeste kada razvijamo empatiju prema drugima”- kazala je Imamović.

Koordinatorica projekta i nastavnica Zineta Jahić istaknula je da su učenici i učenice zainteresovani za volontiranje ali i za druge brojne vannastavne aktivnosti.

na galeriji volonterizma kao završnoj aktivnosti projekta „volontiranje je cool“ učenice oš čelebići osvojile prvo mjesto u kategoriji hnk
Koordinatorica i nastavnica Zineta Jahić.

“Lijepo je kada vas prozovu među pedeset škola i kažu vam da ste najbolji. Projekat organizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma sa sjedištem u Sarajevu. Već deset godina naša škola sudjeluje u ovom projektu, sav taj period ja sam koordinator tog projekta. Kod djece razvijamo empatiju i sve te aktivnosti koje radimo mene ispunjavaju. Rad sa djecom, njihov osmijeh, uspjeh i rezultati za mene su volontiranje”- navela je Jahić.

“Volontiranje je cool” projekat je koji se realizuje već dvanaestu godinu za redom, a cilj je poticanje učenika osnovnih škola na volonterizam i odgovornost u zajednici.

radiokonjic.ba

08.12.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO