MUP HBŽ : Demanti na neistine u svezi policijske asistencije u mjestu Megdan Livno

U posljednjih par dana pojedini portali, pa i nevladine organizacije na području HBŽ-a i šire, obrušili su se na djelatnike MUP-a HBŽ u svezi pružanja policijske asistencije poduzeću Lara Natural d.o.o. Livno od 26.8.2022. godine u mjestu Krivića Gaj, Livno.

U tim svojim natpisima pojedini portali prenose poruke mještana koji su blokirali lokalni put, iznose svoja mišljenja i zaključke bez da konzultiraju i drugu stranu (policiju), te daju izjave od toga da sama asistencija nije pružena sukladno zakonskim propisima, pa do toga da je „Policija privodila žene koje su pjevale crkvene pjesme“, Policija s dugim cijevima udara žene“, „Policija napada žene i djecu, nanijeli su im ozljede“ do natpisa da „Policija oduzima vodu mještanima“.

Još jednom da podsjetimo dana 5.8.2022. godine PP Livno zaprimila je dojavu da su u mjestu Megdan mještani blokirali put prema lokaciji Krivića Gaj, odnosno da ne dozvoljavaju firmi Lara Natural da započne s radovima. Dolaskom na mjesto događaja zatečeno je oko 30 mještana i četiri parkirana motorna vozila, te se tom prilikom od okupljenih građana doznalo da oni blokiraju put jer se boje da će doći do oštećenja njihovog postojećeg vodovoda ukoliko dođe do obavljanja radova. Nakon što okupljeni građani nisu htjeli propustiti djelatnike firme koja je trebala izvoditi građevinske radove, dogovoreno je da se strojevi povuku s mjesta događaja dok predstavnici poduzeća Lara Natural ne prikupe svu potrebnu dokumentaciju.

  MUP HBŽ: Priopćenje za javnost u svezi pružanja asistencije u mjestu Krivića Gaj u Livnu

Dana, 23.8.2022. godine PU Livno zaprima Zahtjev za asistenciju policije od poduzeća Lara Natural d.o.o. u kojem se navodi da će se dana 26.8.2022. godine nastaviti sa obavljanjem istražnih radnji na lokaciji Krivića Gaj, te traže da im se omogući nesmetan pristup na navedenu lokaciju.

Sukladno važećim zakonskim propisima, a po pribavljenom aktu Ministarstva gospodarstva Vlade HBŽ da je rješenje o koncesiji pravovaljano i da se mogu obavljati istražni radovi na državnom zemljištu, a ne na privatnom kako navode prosvjednici, te da su svi zakonski uvjeti uvođenja koncesionara Lara Natural ispunjeni PU Livno odobrava asistenciju na traženi zahtjev za dan 26.8.2022. godine i u međuvremenu obavlja usmene razgovore s mještanima sela Megdan, Potkraj i Krivića Gaj o načinu postupanja policije prilikom asistencije kao i zakonskim sankcijama ukoliko dođe do sprječavanja ovlaštenih osoba pri obavljanju službenih radnji.

Postupanje policijskih službenika prilikom same asistencije (26.8.2022. godine) je bilo profesionalno uz korištenje minimalne fizičke snage (odguravanje) da se oslobodi dio puta za neometan prolaz teretnom motornom vozilu koje je prevozilo radni stroj, dok uporabe palica ili lisica prilikom privođenja određenih osoba (radi se o šest osoba) nije ni bilo, a pojedini portali su čak u svojim izvješćima spominjali i oružje.

Također, je neistina da je povrijeđen veći broj građana. Policijski službenici su šest osoba priveli u PP Livno, od kojih su tri osobe zatražile liječničku pomoć i one su odvezene u DZ Livno na pregled, s tim da su dvije osobe nakon pregleda i uz liječniku dokumentaciju vraćene u PP Livno na daljnje postupanje, dok je jedna osoba upućena u Županijsku bolnicu Livno na promatranje na osobni zahtjev. Čak smo imali i jednu bizarnu situaciju da se jedna ženska osoba namjerno dolazi u kontakt sa službenim policijskim vozilom, te se nakon insinuiranog kontakta baca na asfaltni put i valja po putu uz povike „vidi udari me policajac sa vozilom“. Broj ozlijeđenih osoba glasnogovornik MUP-a je iznio na temelju izvješća policije o broju osoba koje su zatražile od policije liječničku pomoć, a od Doma zdravlja Livno policija nije dobila informaciju da je netko od prosvjednika naknadno zatražio liječničku pomoć. Isto tako demantiramo da je organizator prosvjeda pretučen u PP Livno.

  Livno: Izvori pitke vode razlog sukoba mještana i policije

Na lokalnom putu Megdan – Krivića Gaj je za sada od NN osoba nelegalno postavljen prometni znak „zabrana kretanja vozila čija ukupna masa prelazi 10t“ jer je obavljen razgovor sa djelatnicima nadležne Službe za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove grada Livna, koji nisu imali saznanja tko je postavio prometni znak i da navedena Služba, nadležna za postavljanje svih prometnih znakova nije odobrila postavljenje tog prometnog znaka.

Ovim putem molimo portale na objektivno i profesionalno informiranje građana, molimo prosvjednike da na zakonski, civilizirani i pošteni način ostvaruju svoja građanska prava i štite svoju imovinu ne koristeći se lažima i neistinom, demanti je MUP HBŽ.

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Akcija u studenom, prevencija tijekom cijele godine

Pokret obilježavanja novembra kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca dobio...

Policija objavila izviješće o navijačkim neredima u Mostaru i Širokom Brijegu

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a objavilo je u ponedjeljak detalje...

U ŽZH nema korone

U razdoblju od 21.studenog do 27.studenog 2022. godine u...

FOTO / Nova snaga Mostar: Nove akcije pošumljavanja

Mostar — Udruženje građana Nova snaga iz Mostara ovih...

NAJTAČNIJI HOROSKOP NA SVIJETU Šta tibetanska filozofija otkriva o vama?

Pronađite svoju godinu rođenja: Monah – 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 Žarko...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo