back to top

Može li grad iz kojeg se iseljava postati poželjna destinacija za ulaganje dijaspore?

Predstavnici USAID projekta “Diaspora Invest” i Grada Livna usuglasili su načine suradnje kako bi ojačali ulogu iseljeništva u ekonomskom i društvenom razvoju ovog područja. Livanjska regija, poznata po velikim valovima migracija tijekom 20. stoljeća, danas traži prilike za obnovu veza s ljudima koji potječu iz tog kraja. Prepoznali su to i u USAID-u, koji su Livno učinili jednom od 26 jedinica lokalne samouprave – partnera projektnih aktivnosti.

Već duže vrijeme se u Livnu organiziraju događaji i okupljanja dijaspore, a sada će se ta aktivnost dodatno intenzivirati. “USAID-ov projekt ‘Diaspora Invest’ prepoznaje potencijal koji leži u povratku Livnjaka, ne samo fizičkom, već i kroz ulaganje znanja, kapitala i poslovnih veza. Ideja je stvoriti uvjete u kojima će se otvarati nova radna mjesta i graditi budućnost za Livno. Jedan od ključnih ciljeva je uspostavljanje poslovnih susreta koji će se održati ove godine. Ti susreti pružit će platformu za povezivanje iseljenika s lokalnim poduzetnicima i stvaranje novih poslovnih prilika. Kroz razmjenu ideja, znanja i iskustava, očekuje se poticanje investicija i gospodarski rast u Livnu”, napomenula je Sanja Kovčalija, savjetnica gradonačelnika Grada Livna.

Uz ove aktivnosti, partneri će se fokusirati na razvoj komunikacijske strategije i alata za suradnju s dijasporom. Mapiranje dijaspore bit će ključni korak u identificiranju potencijalnih suradnika i ulagača izvan granica Livna. Ova strategija će omogućiti efikasnu razmjenu informacija, uspostavu partnerstava i stvaranje mostova između dijaspore i lokalne zajednice. “Priče poput Marina Mamuze i Continental Adventure ili Mate Rimca i Linnovatea svjedoče o uspjehu pojedinaca iz dijaspore koji su svojim znanjem i kapitalom pokrenuli inovativne projekte i u svojoj lokalnoj zajednici. Takvi primjeri inspiriraju Livnjake da razmotre mogućnost povratka i sudjelovanja u razvoju svog rodnog kraja. Livno ima potencijal postati atraktivno odredište za ulaganja i inovacije, te mjesto gdje će se Livnjaci okupljati i graditi svoju budućnost”, napominju iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

Uz podršku USAID-a i spremnost Grada Livna, te angažman lokalne zajednice, Livno ima šansu obnoviti veze s dijasporom i ostvariti održivi ekonomski i društveni razvoj. Povratak iseljenika, u bilo kojem obliku, donosi nove perspektive, energiju i mogućnosti. “Livno će biti otvoreno za svoje Livnjake, pružajući im okruženje u kojem će moći ostvariti svoje potencijale i doprinijeti napretku svog voljenog kraja”, zaključuje Kovčalija.

  • livno: seoske škole koje su zatvorene zbog nedostatka učenika na meni provalnika

    Livno: Seoske škole koje su zatvorene zbog nedostatka učenika na meni provalnika

Objava Može li grad iz kojeg se iseljava postati poželjna destinacija za ulaganje dijaspore? pojavila se prvi puta na Livno Novine.

livnovine.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO