back to top

Mostarski huligani kamenjem napali staricu

U subotu navečer oko 21 sat skupina od desetak maloljetnih huligana kamenjima je napala stariju ženu koja živi u Vukovarskoj ulici u Mostaru. Huligani su iz čistog bijesa zasuli kamenjima stan u prizemlju zgrade u kojem sama živi starija žena pri čemu su razbili nekoliko prozora. Također, kamenje je ‘odletjelo’ i u jedan drugi stan u istoj zgradi u kojem je bila obitelj s djecom.

Kako saznajemo ovo nije prvi put da maloljetni huligani napadaju navedenu ženu. To užasno ponašanje pobješnjele mostarske mladeži se ponavlja barem jednom tjedno i to već nekoliko godina, što je doista nepojmljivo jer je riječ izrazito naseljenom gradskom kvartu. Dosada su uglavnom lupali rukama, nogama i palicama po prozorima i vratima navedene žene, ponekad su i njezin stan gađali bocama, a u subotu navečer su koristili kamenje.

Kako saznajemo policija je upoznata s ovim problemom još od ranije, ali napadi su se nastavili i nema naznaka da će prestati. Huligani koji konstantno napadaju ženu to čine i pred prolaznicima bez ikakvog straha da će ih netko vidjeti. Građani koji se igrom slučaja zateknu na licu mjesta uglavnom skreću pogled i ne žele se umiješati, te je starica ostavljena doslovno bez ičije pomoći. Oni koji su se drznuli nešto ‘dobaciti’ bivali su izvrijeđani te im se također prijetilo nasiljem.

Tko su djeca koja divljaju, nije poznato, ali nakon što ‘odrade’ napad uglavnom pobjegnu u pravcu zgrada na mostarskoj aveniji u blizini gradske tržnice, te ponekad i u omladinsku ulicu. Nekada se u toj skupini huligana nađe i nekoliko djevojčica.

Nevjerojatno je da se ovakav vid nasilja i zlostavljanja starije osobe događa u samom centru Mostara bez ikakve reakcije institucija koje bi se trebale brinuti za sigurnost građana. O ovom problemu sasvim sigurno morao bi progovoriti i gradonačelnik Mario Kordić, koji je baš u kvartovskom parku u kojem se to nasilje događa, prošle godine tijekom street art festivala građanima rekao ‘e baš ovakav Mostar želim’.

I mostarski sportski klubovi bi mogli razmisliti da počnu osuđivati nasilje koje uglavnom čine pripadnici njihovih navijačkih skupina. Ti klubovi između ostalog dobivaju i novčana sredstva i iz proračuna grada, županije, Federacije, države, javnih poduzeća…. To je novac svih građana i dužnost klubova je promocija društvene odgovornosti i nenasilnog ponašanja.

Gradsko vijeće Mostara, ali i ostale institucije koje dodjeljuju novac mostarskim sportskim klubovima trebale bi razmisliti o obustavi financiranja sve dok ti klubovi službeno ne počnu osuđivati divljanja svojih navijača. A skupina koja je u subotu napala staricu jeste dio navijača.

Mostarski huligani kamenjem napali staricu Dnevni.ba.

dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO