Mostarke na okruglom stolu o ženama u društvenom aktivizmu

          Inicijativa građanki/na Mostar  organizirala je okrugli stol na temu “Žene u društvenom aktivizmu sa akcentom na žene u vjerskim organizacijama i poveznica sa NVO”. Okrugi stol održan je u ponedjeljak, 21.11.2022. u 18 sati u Hotelu Mostar u Mostaru.

Učesnice okruglog stola su dugogodišnje aktivistice: Aldijana Trbonja Tule, Marija Zelenika, Elvedina Kazazić, Tijana Bašić. Moderatorica okruglog stola:  Alma Pelo Zagorčić. 

Cilj okruglog stola je promocije ženskog aktivizma i položaja žena u udruženjima i organizacijama. Inicijativa građanki/na Mostara organizirala je okrugli stol kako bi se istakao značaj aktivnog učešća žena u nevladinim organizacijama, uduženjima građana, vjerskim zajednicama.

Kako je na okruglom stolu istaknuto, žene su svjesne svoje uloge u razvoju društva bilo kroz vjerske zajednice ili nevladine organizacije  i upravo ženski aktivizma je pokretač promjena u društvu.

Zaključak okruglog stola je da su žene pokretači mnogih promjena u društvu, ali da je njihova uloga još uvijek nedovoljno primjećena. 

Okrugli stol o ženskom aktivizmu je podržao State Department.

Ifeta Ćesir Škoro – direktorica Inicijative građanki/na Mostara

Žene su svjesne svoje uloge u društvu i znaju da je bogatstvo različitosti naša prednost. Svjesni naše prednosti, mi, žene, učimo jedna od druge i to je ključ našeg uspjeha.  U danima aktivizma želimo da upoznamo javnost o ženama iz Mostara. Želimo da se glas žena čuje jer žene iz različitih organizacija, bilo vjerskih, NVO, političkih, humanitarnih i sličnih imaju šta da kažu o svom radu i angažmanu za bolje društvo našeg grada.

Marija Zelenika:

  INTERVJU Radivoje Krulj: Iz Mostara u srcu nosim dobre ljude i milijun prijatelja

„Polazeći od točke da govorim kao vjernica rimokatoličke vjere a ne kao analitičarka, govoriti o ulogama žena u vjerskim zajednicama je obiman spektar. Postoji određeni broj žena koje su svoj život posvetile Crkvi kroz svoja zvanja te i onaj broj koji laički, uz puno ljubavi potpomaže radu Crkve u svojoj sredini a i šire. Uloga žene u Crkvi jeste prije svega i isključivo vođena vjerom i talentima za određenu oblast djelovanja! O tome je veoma važno govoriti jer je njihov rad često neprimjećen “od ovoga svijeta” a one su u stvari, oni fini kotačići koji pokreću mehanizam Crkve da djeluje i radi dobro. O ulozi žena u ženskim udruženjima i organizacijama vazno je kazati da se one udruzuju da bi kroz taj rad postale, na neki način, korektiv društva u kojem žive.“

Elvedina Kazazić:

Jako je bitno da govorimo o ulozi žene u vjerskoj zajednici,  jer islamski ženski aktivizam također pruža ženama nove puteve do legitimnih položaja vlasti – kao edukatorice, znanstvenice, političarke ili osobe na visokim funkcijama u Islamskoj zajednici i slično. S druge strane, te nove ženske osobe s autoritetom mogu postati novi uzori i izvori nadahnuća za druge žene, koje bi inače bile neangažirane u javnim poslovima. Dozvolimo sebi da budemo najbolji primjer činjenja dobra za našu zajednicu. Otklonimo one malodušnosti koje nas svakodnevno prate, otvorimo um u smislu da samo zajedničko djelovanje i rad mogu donijeti dobrobit zajednici, pa i nama samima. Pojedinac može učiniti mnogo, ali pojedinac koji svoje kapacitete udruži s drugim pojedincima u okviru zajednice i za njenu dobrobit može učiniti mnogo više.“

Tijana Bašić:

  • S obzirom na to da biti žena nikada nije bio lak zadatak i da i dalje postoje određeni stereotipi i predrasude po pitanju uloge i “mjesta” žena u vjerskim zajednicama – veoma je važno pričati o tome. Naravno da naglas treba da se kaže i istakne da su muškarci i žene pred Bogom i u crkvi jednaki i jednako bitni.”
Mostarke na okruglom stolu o ženama u društvenom aktivizmu

Alma Pelo Zagorčić:

-„ Danas imam jedan broj žena koje su društveno aktivne, ali taj aktivizma nije dovoljno vidljiv. Društveni aktivizam žena u BIH je različiti i kreće se od konzervativnih do naprednih ideja. Međutim,  ono što bih ja istakla kao nedostatak u našem društvenom aktivizmu jeste društveni aktivizam žena radnica.”

Aldijana Trbonja Tule

  • „Ženske nevladine organizacije i aktivistkinje  u Bosni i Hercegovini od početka devesetih do danas su dale snažan podsticaj razvoju ženskog aktivizma, ali i cjelokupnog društva. Posebno ističem naš doprinos u podršci ženama i djeci žrtvama rata, ženama i djeci žrtvama nasilja u porodici, ženama i djeci žrtvama trgovine ljudima. Pored tih teških i važnih tema dajemo veliki doprinos promociji i učešću žena u javnom i političkom životu, demokratizaciji društva a možda je najvažniji svakodnevni istrajni rad u mirovnom aktivnizmu. Biti dio bosanskohercegovačkog ženskog pokreta je važan dio mog identiteta i sa radošću ga ističem.“

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : ‘348280475330978’,
autoLogAppEvents : true,
xfbml : true,
version : ‘v3.0’
});

var penciCommentCallback = function ( response ) {
jQuery.ajax( {
type: ‘GET’,
dataType: ‘json’,
url: ‘https://dnevni.ba/wp-admin/admin-ajax.php’,
data: {
action: ‘penci_clear_fbcomments’,
post_id: ”
}
}
)
};

FB.Event.subscribe( ‘comment.create’, penciCommentCallback );
FB.Event.subscribe( ‘comment.remove’, penciCommentCallback );
};
(function ( d, s, id ) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName( s )[0];
if ( d.getElementById( id ) ) {
return;
}
js = d.createElement( s );
js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=348280475330978&autoLogAppEvents=1″;
fjs.parentNode.insertBefore( js, fjs );

window.fbAsyncInit = function () {
FB.init( {
appId: ‘348280475330978’,
autoLogAppEvents: true,
xfbml: true,
version: ‘v3.0’
} );
};

}( document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’ ));

dnevni.ba

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

DOBRO vam hladno i razmjerno vedro nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je minus 4 stupnja, puše bura i hladnoća...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo