„Moje je da NE šutim“!

“Nere” bez progovorene riječi poslale poruku da se o nasilju ne smije šutjeti

Udruženje žena „Nera“ Konjic uz podršku Ženske mreže BiH a u okviru kampanje „16 dana aktivizma“, danas je organizovalo protestnu šutnju pod sloganom „Moje je da NE šutim“ .

„Moje je da NE šutim“!

Na Trgu Državnosti Alija Izetbegović u 12:30 minuta sa crvenim trakama preko usta, pletivom u rukama, šutnjom kao da se ništa ne dešava, članice Udruženja žena Nera sjedile su pored poruka ispisanih o nasilju i šutnji.

Poneki prolanici pročitali bi transparente, dali podršku, a neki bi čim shvate zbog čega je protest produžili dalje. rijetki su htjeli podijeliti svoje mišljenje o nasilju nad ženama sa nama.

Jedna od onih koja se nije sramila govoriti poručila je kako djevojčicu sa kojom je dala podršku protestu, odgaja da ne šuti na nasilje, da se uvijek ima kome obratiti. a s druge naš sugrađanin poručuje da je sve prenapuhano i da se nasilje uopšte ne dešava u tolikoj mjeri kako o tome mediji pišu i pričaju.

Anketu možete poslušati ispod:

Predsjednica Udruženja žena Nera Elvedina Alić poručila je da su Nere izvele sjajan performans, ponašale se kao da se ne dešava ništa što bi remetilo njihov mir:

„moje je da ne šutim“!
„Moje je da NE šutim“!

                „Mi smo skrenule pažnju javnosti na problem. Na problem šutnje i toga da žene zbog šutnje i životom plaćaju. Naš sugrađanin je rekao jednu sjajnu stvar a to je potvrda onoga što mislimo i protiv čega se borimo. Gospodin je iz generacije koje su odgajale kćerke da budu poslušnice muževima i muškom rodu, i koji su nametnuli ženama uvjerenje da je njihova vrijednost u količini istrpljene muške grubosti i količini, veličini i dužini trajanja njihovog braka bez obzira kakav je, koliko je nasilan i poguban za samu ženu. Mi često govorimo o ženama koje je partner usmrtio, upucao, a koliko mi imamo žena koje su umrle zbog stalne izloženosti stresu i  fizičkom i psihičkom nasilju? Ko je odgovoran za smrt tih žena? Jesu li morale završiti tako, jesu li morale šutjeti, jesu li ih odgajali da moraju? Upravo zbog takvih mišljenja mi smo danas ovdje!“

Nere su poslale poruke:

– Svaki femicid je počeo šutnjom o nasilju!

– Nasilnik van iz kuće!

– Ti šutiš a modrice govore!

– Komšinice, ja više neću šutjeti!

– Šutnja nije borba!

– Svaka kuća treba da je sigurna!

– Šutnja je saučesnik!

– Šutnja nije sexy!

– Nasilnik u sigurne zatvore!

– Nasilnici na stub srama!

– Sikter uslovnim kaznama!

„moje je da ne šutim“!
„Moje je da NE šutim“!

radiokonjic.ba

09.12.2023.

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO