Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao logoped u Prvoj osnovnoj školi, obavlja i posao fudbalske sutkinje u Premijer ligi BiH za seniorke i Drugoj ligi FBiH grupa jug za seniore. U fokus javnosti Merima je dospjela prije nekoliko dana, kada je za vrijeme utakmice koju je sudila u Banja Luci, spasila život igračici iz ekipe “Fortuna” iz Živinica, nakon nezgodnog udarca koji je doveo do gušenja.

“U jednom trenutku tokom utakmice, nakon duela u skoku dvije igračice, jedna od njih je ostala ležati na terenu. U početku nije izgledalo da se desilo nešto strašno, međutim, dolaskom suigračica, počela je galama te sam i ja utrčala na teren, zajedno sa fizioterapeutom domaće ekipe i skupa smo pružili ljekarsku pomoć. Pretpostavljam da je došlo do gušenja uslijed udarca u predjelu grkljana odnosno vrata. Hvala Bogu, vozilo Hitne pomoći je brzo došlo i sve se dobro završilo, ali je bila jako ružna slika” – ispričala nam je sutkinja Tanović Čamo.

Merima Tanović Čamo

Ovo je Merimi bio drugi slučaj spašavanja nečijeg života u posljednjih pola godine.

“Riječ je o utakmici koja se igrala u Mostaru. Naime, ista ova ekipa je gostovala i tada je njihova golmanica ostala ležati na terenu nakon jedne intervencije. Hvala Bogu, sve se i tada dobro završilo” – rekla nam je naša sagovornica.

Inače, Merima Tanović Čamo je dugi niz godina aktivno igrala fudbal u nekoliko klubova u BiH i Hrvatskoj, a nastupala je i za Žensku fudbalsku reprezentaciju BiH. Prisjetila se svojih početaka u ovom sportu.

  HU “KAP LJUBAVI” Tomislavgrad organizira akciju “Učinimo blagdane ljepšima onima koji nemaju!”

“Ljubav prema fudbalu je krenula iz djetinjstva. Moja starija sestra je, također, igrala fudbal i nekako smo odrastale u tom tzv. “muškom društvu”. U tom period naša glavna igračka je bila lopta i nekako smo svi igrali fudbal. Počela sam igrati za Ženski fudbalski klub “Leotar” iz Trebinja, potom za klub “Mostar” iz Mostara, koji se u, međuvremenu, ugasio i nakon toga sam igrala u Hrvatskoj, za Ženski fudbalski klub “Neretva” iz Metkovića. Paralelno, dobijala sam pozive i za žensku fudbalsku reprezentaciju BiH U-15, U-17 i U-19, uz nekoliko seniorskih nastupa, tako da sam nosila i nama najdraži dres, što za svakog sportistu predstavlja najveći uspjeh” – kazala je Tanović Čamo.

Ova nekadašnja fudbalerka se, kaže, susretala sa predrasudama kada je u pitanju izbor sporta kojim se aktivno bavila u životu.

“Kroz čitav život su bile prisutne te predrasude. Ima toga i danas, ali znatno manje. Zaista, pozivam sve djevojčice i djevojke koje žele da se bave fudbalom da ustraju u svojim željama, jer u životu moramo raditi stvari koje volimo, a ne koje nam sredina nametne kao “normalne”. Niti jedan sport nije samo muški ili samo ženski. Sport ne poznaje podjele”. – navela je naša sagovornica.

Nakon završetka fudbalske karijere, Merima Tanović Čamo se prije šest godina posvetila sudijskom poslu.

“Znala sam da nikada neću biti trener, jer me to nikada nije privlačilo. Međutim, nekoliko mojih prijatelja je počelo suditi u Mostaru i na njihovo nagovaranje prijavila sam se na javni poziv zajedno s moje četiri prijateljice. One su brzo odustale, a meni se to sve svidjelo i ostala sam, tako da danas sudim u Premijer ligi BiH za seniorke i u Drugoj ligi FBiH grupa Jug za seniore. Želja mi je da jednog dana dođem do međunarodne liste”. -istaknula je Tanović Čamo.

  VLADA HNK: Imenovan policijski odbor MUP-a HNK

Ova Mostarka posljednje tri godine radi i kao logoped u Prvoj osnovnoj školi Konjic. Posla ima jako puno, jer je situacije iz godine u godinu sve više zabrinjavajuća.

“Radim s djecom koja imaju komunikacijske, jezično-govorne poremećaje, oštećenje sluha, intelektualne teškoće itd. U radu su najviše prisutne artikulacijske teškoće i teškoće čitanja. Situacija je, zaista, zabrinjavajuća, jer već postoji i lista čekanja, a iz generacije u generaciju dolazi sve više djece kojima je potreban tretman logopeda. Trenutno ima oko desetak zahtjeva koji su na listi čekanja za logopedsku procjenu. Maksimalno nastojimo odgovoriti da na sve potrebe zajednice u skladu sa slobodnim prostorom. Svaki zahtjev bude realizovan kroz određeni period koji većinom nije duži od mjesec dana. Što se tiče učenika iz naše škole, trenutno imam 44 učenika koji su uključeni u tretman što je zaista ogroman broj” – naglasila je Tanović Čamo.

Razlog ovakve situacije nalazi se u više faktora.

“Ne postoji samo jedan razlog, nego je to kombinacija više faktora. Prvenstveno danas ekranizam, ali tu je i dugo čekanje na sam odlazak logopedu, jer se roditelji teško odlučuju na procjenu, nažalost, sredina nam je takva, pa se to često i krije. Dolazak u školu je vrijeme kada se “pali” alarm, jer tada već i roditelji vide da nešto nije u redu. Dijete možete odvesti logopedu s godinu dana, dvije, tri… Dijete nikada nije malo za odlazak logopedu. Ranom procjenom, ranom detekcijom i ranom intervencijom možemo postići znatno bolji napredak u tretmanu jer je upravo period do treće godine života ključan u razvoju svakog djeteta.” – zaključila je Merima Tanović Čamo.

  14.11. – Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

radiokonjic.ba

26.11.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dnevni horoskop za 08.02.2023.

Ovan Stalo vam je da budete u toku glavnih događaja,...

PUFBiH: Evo koliko u HNŽ ima zaposlenih, koliko se evidentira prometa i kako stoji Neum

Porezna uprava Federacije BiH obavijestila je javnost da su...

HDZ 1990 Livno: Gradska toplana mora nastaviti s radom!

Klub vijećnika HDZ 1990 najoštrije osuđuje najave prekida isporuke...

NE PODNOSE SAMOĆU Četiri horoskopska znaka koja bi dala sve da budu u centru pažnje

Blizanci Ljudi poznaju muškarce i žene Blizanace kao kraljice i...

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Nogometni trener...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo