Livanjski sir, autohtoni proizvod i brend koji osvaja Europu

Hercegbosanska županija je najveći proizvođač tvrdoga sira u Bosni i Hercegovini. Livanjski sir autohtoni je proizvod i brend koji osvaja europsko i svjetsko tržište. Rezultat jedinstvenog načina proizvodnje po originalnoj recepturi je veoma kvalitetan sir, posebnih svojstva teksture, mirisa i okusa, piše BHRT.

Livno je istinski dom livanjskog sira, čija proizvodnja datira još iz vremena Austro-ugarske. Proizvodnja sira u Livanjskom kraju počela je još u 19. stoljeću. U početku je to bilo isključivo od ovčjeg mlijeka, a danas od mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka, ili samo kravljegPrvi recept za livanjski sir napravio je Francuz, Cyprian Jaillet, a on se i danas proizvodi po izvornoj recepturi. U Mljekari Livno od 15-ak vrsta sira, okosnicu čini Livanjski sir koji se proizvodi u 6 različitih vrsta. Sam proces proizvodnje je iznimno zahtjevan, kompleksan i dugotrajan.

ŽELIMIR ČAMBER, direktor Mljekare Livno

“Proizvodi se u nekoliko faza, zahtjevna je sama selekcija sirovine, proces prerade mlijeka, kalupljenja, presanja, zrenja, do finalne obrade i pakiranja sira. Svi ti procesi imaju jako puno detalja na koje treba paziti kako bi se dobio proizvod vrhunske kvalitete.”

A upravo za visoku kvalitetu Livanjski sir Mljekare Livno ima brojna prestižna priznanja na europskoj, a dva puta i na svjetskoj razini. Proizvedu milijun kilograma sira godišnje, a plasman proizvoda je osiguran.

ŽELIMIR ČAMBER, direktor Mljekare Livno

“Otprilike 50% količina prodajemo na domaćem tržištu, 50% izvozimo u nekih 15-tak europskih zemalja i tržište SAD-a. Naši proizvodi se mogu naći u svim poznatim lancima u regiji, pa čak i Europi, te u prestižnim lancima restorana i hotela.”

Livanjska mljekara trenutno ima 50 djelatnika i gotovo svi su u proizvodnji. Ima i najveću zrionicu u regiji s kapacitetom od 200 tona siraSir ide na zrenje nekih 100 dana za livanjski sir, za trapist 60 dana,  tijekom zrenja sir se njeguje, preokreće, premaziva kako bi se formirao oblik. Puno truda, rada, vremena, ljubavi svega.

I Livanjska mljekara, kao drugi proizvođači sira na području Livna, koristi isključivo domaću sirovinu. Mlijeko otkupljuju iz Livna, Šuice, Glamoča, te Tomislavgrada koji je najveći proizvođač kravljeg mlijeka u Federaciji.

DARKO ČOBANOV, savjetnik direktora firme „Eko sir Puđa“

Mi smo zaštitili Livanjski sir kao proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom i moram reci da smo imali veliku podršku od Agencije za sigurnost hrane BiH koja nas partnerski podržava u tome procesu i mi smo u prvoj grupi poduzeća odnosno proizvoda koji su dobili tu vrstu zaštite u BiH.

U tijeku je i postupak zaštite livanjskog sira na razini Europske unije, na čijem tržištu je već odavno prepoznat.

Tomiskavcity

livnovine.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO