Korupcija prilikom zapošljavanja u javnom sektoru ŽZH: Analiza otkrila 12 nedostataka

Centar za građansku suradnju iz Livna prezentirao u srijedu u Širokom Brijegu rezultate istraživanja o korupciji prilikom zapošljavanja u javnom sektoru u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Na konferenciji su predstavnici Centra za građansku suradnju prezentirali rezultate istraživanja:

  • Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Županiji Zapadnohercegovačkoj
  • Rezultati monitoringa korupcije u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru

Analiza dokumenata iznjedrila je 12 nedostataka i izrađeno je 17 preporuka za unaprijeđenje zakonodavnog okvira zapošljavanja u javnom sektoru. Čuli smo od ministra pravosuđa ŽZH da pripremaju novi Zakon o državnim službenicima i da pripremaju izmjene i dopune ostale regulative koje će unaprijediti u ovoj županiji proces zapošljavanja u javnom sektoru. Nadamo se da će neke od ovih 17 preporuka biti uvažene prilikom izmjena i dopuna regulative i kreiranja novog zakona o radu, rekla je za portal Jabuka.tv direktorica Centra za građansku suradnju Zulka Baljak.

Izdvojila je i neke konkretne primjere manjkavosti.

Prvo je to što Županija oblast planiranja i zapošljava nije povjerila Federalnoj agenciji za državnu službu, ali nije ni osnovala vlastitu agenciju koju je po zakonu iz 2009. godine morala imati osnovanu i u funkciji. To trenutno radi Povjerenstvo za državnu službu koje je zapravo privremeno tijelo Vlade do osnivanja agencije.

Zatim smo došli do saznanja da ŽZH nema jednu vrlu važnu uredbu o postupku zapošljavanja u cjelokupnom javnom sektoru Županije, a koju je po Zakonu o radu FBiH iz 2018. godine bila dužna izraditi i usvojiti. Tu uredbu bi trebao provoditi i nadzirati Ured za borbu protiv korupcije, međutim ŽZH još uvijek nema uspostavljen taj ured i nadamo se da će to u nekom razumnom vremenu i uspostaviti taj Ured koji mora biti politični neovisno tijelo Vlade, objašnjava Baljak i nastavlja:

Ima još puno preporuka koje se odnose na intervjuje, na korištene diskrecijskog prava, na javno objavljivanje imena članova Povjerenstva za izbor i imena kandidata. Ova županija također nema adekvatno razrađen institut pravnog lijeka; ovdje se kandidati mogu žaliti samo na rezultate natječaja, a natječaj je već završen. Međutim, u svim fazama natečajnog procesa kandidat mora imati pravo na pravni lijek i da taj pravni lijek odlaže daljnji tijek natječajne procedure ako ima ijedna žalba, zaključila je u izjavi za portal Jabuka.tv direktorica Centra za građansku suradnju Zulka Baljak.

Ministar pravosuđa i uprave ŽZH Vjekoslav Lasić najavio je donešenje dva nova zakona.

U programu rada do kraja godine je donošenje kompletnog novog Zakona o državnoj službi kao i novog Zakona o udrugama. Pošto će se donijeti novi Zakon o državnoj službi, mijenjat će se svi podzakonski akti. Ovo je, po meni, dobar sastanak i sigurno da ćemo ove preporuke Centra za građansku suradnju, sve one koje budu dobre, mislim da ćemo to uspjeti inkorporirati u novi zakon, kazao nam je Lasić.

Politički utjecaj ogroman je, pa skoro i nezaobilazan, kada je u pitanju zapošljavanje u javnoj upravi.

Koliko je moguće smanjiti ili pak u potpunosti iskorijeniti utjecaj političkih stranaka prilikom zapošljavanja, ministar nije mogao dati konkretniji odgovor, no najavio je da bi proces digitalizacije smanjiti taj utjecaj.

Kompletna Vlada ŽZH želi praviti transparentan sustav s jasnim pravilima jednak za sve. Ministarstvo pravosuđa i uprave je nositelj digitalizacije Županije, to znači da će sve biti online, vidljivo i transparentno. Pretpostavljam da će proces digitalizacije moći smanjiti utjecaj koruptivnih radnji i politički utjecaj, zaključio je u izjavi za portal Jabuka.tv ministar pravosuđa i uprave ŽZH Vjekoslav Lasić.

Podsjećamo, današnja aktivnost CGS-a se provodi u okviru projekta ”Podrška uključivanju građana Županije Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije u borbu protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru”.

Post Korupcija prilikom zapošljavanja u javnom sektoru ŽZH: Analiza otkrila 12 nedostataka je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO