Konjičanka Zdravka Blažević 102 puta darovala krv

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obilježava 14.juna, prilika je da se ukaže na značaj dobrovoljnog darivanja krvi, a mi to danas radimo kroz priču sugrađanke Zdravke Blažević. Ova 73-godišnja Konjičanka, pozitivnog duha i velike empatije prema ljudima, darovala je krv čak 102 puta i, kako kaže, jedina je žena u BiH koja je toliko puta darovala ovu drgaocjenu tečnost. U ratu je spasila mnoge ranjenike doniranjem krvi i zbog toga je veoma sretna i ponosna.

“Osjećam se ponosno. Nekada ne mogu ni da vjerujem da sam toliko puta darovala krv. To su tri bidona po 10 litara i kad to tako gledam, to je baš veliko. Inače, osjećam se sretno što sam uspjela da spasim stotinu života, a ova dva darivanja su bila poslije tih, jer to nije iskorišteno zbog mojih godina. U ratu sam najviše spasila života, svaka dva mjeseca sam darovala krv i mislim da nema ranjenika u Konjicu koji nije primio moju krv. Sretna sam kad ih vidim danas da hodaju”-kazala je Zdravka.

Želja za darivanjem krvi javila se kod gospođe Zdravke nakon tragičnog događaja u kojem je stradala njena devetomjesečna kćerka, a ona bila teško povrijeđena.

“To je bio događaj koji je u meni baš probudio tu humanost. Ja sam 1977.godine doživjela saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula moja kćerka, a ja bila teško povrijeđena. Čula sma doktore kako govore da mi treba hitno krv i tada sam rekla, ako preživim, davaću krv i tako sam 1983.počela darovati krv i za to niko nije znao, čak ni moja porodica”-navela je Zdravka.

Ona je posljednji put darovala krv prije sedam godina. Nada se da će neko nastaviti njenim stopama, jer, kako ističe, darivanje krvi je najhumanija akcija u kojoj možete pomoći drugima.

Preporučila bih svima, posebno mladim osobama neka daruju krv. To je najhumaniji gest koji možete uraditi”-poručila je Zdravka Blažević.

U Konjicu ima oko 300 dobrovoljnih davalaca krvi, a narednu akciju Crveni križ Konjic organizuje u četvrtak, 15.juni od 15 do 18 sati u prostorijama Opće bolnice Konjic.

radiokonjic.ba

14.06.2023.

[email protected]

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO