Konjic: Otvorena izložba „Bosanski jezik“

Večeras je u Zavičajnom muzeju Narodnog univerziteta Konjic otvorena izložba „Bosanski jezik“ u organizaciji Centra za dijasporu „Mreža“.
Izložba je sastavni dio manifestacije Dani dijaspore „Konjic u srcu BiH, koja se održava u sklopu „konjičkog kulturnog ljeta“, pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Višestoljetna tradicija bosanskog jezika sa bosanskom državnošću je predstavljena kroz ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo.
Izložba sadrži informacije na koga se odnosi ime bosanski jezik, informacije o pet govornih tipova bosanskoga jezika, o pismima kojima se koristilo u prošlosti, o bosančici, arebici i prvim rječnicima, odgovara na pitanja šta je to osobenost bosanskoga jezika, bavi se ulogom franjevaca koji su se osjećali Bošnjacima i svoj maternji jezik imenovali bosanskim, a na panoima je prikazano šta su naši književni velikani govorili o bosanskome jeziku.

Konjic: Otvorena izložba „Bosanski jezik“

Direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović je rekao da izložba ima i svoju misionarsku ulogu.
„Izložba afirmiše naš jezik u BiH i van granica i sve ono što je vezano za naše kulturno historijsko naslijeđe“ – rekao je Mušinović navodeći da veliku ulogu u tome ima Centar za dijsporu „Mreža“, koji realizuje nekoliko projekata.

Konjic: Otvorena izložba „Bosanski jezik“
Tanović i Mušinović

Predsjednik Centra za dijasporu „Mreža“ Adis Tanović je za radiokonjic.ba izjavio da bi uskoro iz štampe trebalo da izađe i „Monografija bosanskoga jezika“.
„Sve ono što nismo uspjeli da realizujemo ovom izložbom biće sadržano u monografiji, koja će biti urađena na nekoliko jezika, dvojezično, za našu djecu u dijaspori. Tamo gdje osjetimo da je potreba, mi ćemo prevesti monografiju na druge jezike, a sve da bi sačuvali naš jezik, a samim time i naš identitet“ – rekao je Tanović, navodeći da „Mreža“ priprema i „Čitanku bosanskoga jezika“ za obrazovanje naše djece u dijaspori.

  Fondacija IMPAKT i Grad Konjic: podržano devet biznisa ideja
Konjic: Otvorena izložba „Bosanski jezik“
Adis Tanović

Jedna od posjetiteljki izložbe bila je i prof.dr. Dijana Hadžizukić sa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru koja je istaknula da je izložba veoma vrijedna i za učenike, ali i starije.
„Ovdje su opće poznate činjenice, barem nama u struci. Tu su zastupljeni fakti, dokumenti, navodi različitih autora od starina do novijeg vremena o bosanskome jeziku, njegovoj ljepoti i samom imenu bosanskoga jezika. Mnogi ne znaju da postoji hiljadugodišnja tradicija toga imena. Ima mnogo ljudi koji ne znaju sve te činjenice i bilo bi korisno da dođu i vide da je to tako“ – izjavila je profesorica Hadžizukić.

Konjic: Otvorena izložba „Bosanski jezik“
Dijana Hadžizukić

Izložbi je prisustvovala i profesorica Srednje škole Konjic u penziji Jelena Kuljanin. „Odlična je izložba, i meni je ovo ponavljanje gradiva u penziji“ – prokomentarisala je Kuljanin.

Konjic: Otvorena izložba „Bosanski jezik“
Jelena Kuljanin

Kako je najavili iz Narodnog univerziteta izložba „Bosanski jezik“ u galeriji Zavičajnog muzeja Konjic će u prvoj fazi biti postavljena do ponedjeljka, 8.jula, nakon čega će u galerijskom prostoru biti ponovo postavljena izložba fotografija „Konjički vremeplov“. Planirana je, nakon toga, ponovna postavka izložbe „Bosanki jezik“ početkom školske godine, kako bi nastavnici i profesori bosankoga jezika imali mogućnost da organizuju posjete sa učenicima.

Konjic: Otvorena izložba „Bosanski jezik“
Konjic: Otvorena izložba „Bosanski jezik“

radiokonjic.ba

02.08.2022.

radiokonjic.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

VIDEO: DOBRO vam vedro i hladno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je 1 stupanj, puše lagani vjetar, a nebo...

FOTO GALERIJA: Zubato sunce obasjalo Neum

U Neum je posljednjih nekoliko dana stigla prava zima. Nakon...

ČOLINA: U ovoj situaciji svi moraju puno više pružiti

Još jednu pobjedu su u rukometnom prvenstvu Bosne i...

FOTO | U vojarni ”Božan Šimović” svečano obilježen Dan oružanih snaga BiH

U vojarni ”Božan Šimović” u Čapljini svečano je obilježena...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo