back to top

Koliko su aktivni vijećnici u Grudama?

U razdoblju od 16. 11. 2022. do 15. 11. 2023. godine Centar za građansku suradnju vršio je monitoring aktivnosti vijećnika i vijećnica na području 11 općina/gradova Federacije BiH.

Radi se o sljedećim općinama/gradovima: Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres, Tomislavgrad, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Čapljina.

Ukupan broj vijećnika i vijećnica na području navedenih općina/gradova je 257, aktivnih je 47 ili 18,29%, srednje ili povremeno aktivnih je 68 ili 26, 46%, a 142 ili 55,25% vijećnika/ca je neaktivno, odnosno pasivno.

Dajući generalnu ocjenu, možemo reći da općinskim/gradskim vijećima upravljaju političke stranke, a ne vijećnici kao odgovorni i izabrani građani. U većini slučajeva ne zastupaju interese građana nego interes svoje stranke. Vijećnici, kao i građani koje zastupaju moraju biti svjesni da mandati nisu u vlasništvu stranaka, nego vijećnika imenom i prezimenom, te sami vijećnici gradska/općinska vijeća i načelnici zajedno sa svojim službama, moraju zastupati interese građana, a nipošto vlastite – osobne interese, zaključili su iz Centra za građansku suradnju.

Pregled po općinama/gradovima u ŽZH:

Grude:

Od 26 vijećnika u Općinskom vijeću Grude njih svega 5 je bilo aktivno, 7 ih je imalo srednju aktivnost, 7 je bilo neaktivno, dok ih se 7 nikako nije javilo za riječ.

Prema monitoringu vršenom od 15. do 19. sjednice aktivni u Općinskom vijeću Gruda bili su Frano Leko, Nives Tomas, Ivan Pandžić, Vlado Rašić, te Ivan Pandžić. Veću aktivnost pokazao je i Nedjeljko Pandžić.

Stručna služba Općinskog vijeća Grude redovno dostavlja pozive i materijale putem e-maila, na sve upite i zahtjeve uredno odgovaraju, a sjednice OV Grude se prenose preko live streaminga u video formatu na službenom YouTube kanalu Općine Grude, poručili su iz CGS.

Ljubuški:

koliko su aktivni vijećnici u grudama?

Široki Brijeg:

koliko su aktivni vijećnici u grudama?

Posušje:

koliko su aktivni vijećnici u grudama?

Cijeli popis i detaljne podatke možete pronaći OVDJE.

Post Koliko su aktivni vijećnici u Grudama? je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO