Kod Imotskog upucan i ubijen bjeloglavi sup

U tijeku je policijsko istraživanje tko je prošlog tjedna kod Imotskog pucao i prostrijelio nogu bjeloglavom supu koji je bio zbrinut, ali je ta strogo zaštićena i najveća hrvatska ptica zbog ozljeda uginula. Splitsko-dalmatinska policija je objavila kako je njezinim kolegama iz Postaje granične policije Imotski jučer dojavljeno da je na području Vinjana Donjih bio pronađen ozlijeđeni bjeloglavi sup.

Ptica je pronađena prošlog četvrtka i zbrinuta u specijaliziranom centru, ali je dva dana kasnije uginula.

Utvrđeno je kako je ptica imala prostrjelnu ranu noge, pa su iz policije najavili da će o svemu obavijestiti mjerodavno tužiteljstvo te da provode kriminalističko istraživanje ovoga događaja.

Inače, bjeloglavi sup najveća je ptica u Hrvatskoj, grabljivica koja pripada porodici jastrebova i strvinara, a kako se već dugotrajno i kontinuirano vodi borba za opstanak te vrste, strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.

Poznata je kao “mrtvojeduća” životinjska vrsta, odnosno grabljivica koja ne lovi niti ubija životinje, nego se hrani mrtvim plijenom, uglavnom jedući strvine ovaca. Zato je smatraju i svojevrsnom “higijeničarskom službom” jer sprječava eventualne zdravstveno-higijenske probleme, što je i osnovni ekološki razlog njezine zaštite.

U Hrvatskoj ih se može naći jedino na području Kvarnera, a najviše ih se ugnijezdilo na otoku Cresu i njihova populacija broji stotinjak parova.

Osim uz specijalnu dozvolu, svim osobama zakonom je zabranjen svaki pristup unutar zone bjeloglavih supova, osim domaćem stanovništvu ako unutar zone ima zemljište u vlasništvu, no i tim je osobama strogo zabranjen pristup rubovima litica s kopnene strane.

  Talijanski veleposlanik posjetio Posušje

Post Kod Imotskog upucan i ubijen bjeloglavi sup je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo