back to top

KELVIN KIPTUM: Maratonac koji je prekinuo dugogodišnju dominaciju Kipchogea

Nakon što je 24. rujna u ženskoj konkurenciji Tigst Assefa iz Etiopije u Berlinu istrčala svjetski rekord u maratonu (2:11:53), jednako je prošlog vikenda u muškoj konkurenciji napravio Kenijac Kelvin Kiptum.

On je u Chicagu trčao 2:00:35, s trona maknuo dugogodišnjeg vladara maratonskih staza, njegovog sunarodnjaka Eliuda Kipchogea, i dodatno se približio magičnoj granici od 2 sata na distanci od 42.195 metara.

O ovom 23-godišnjem trkaču iz Kenije u posljednjih godinu dana nije bilo previše informacija čak i nakon najboljeg debitantskog maratona svih vremena u Valenciji prosinca prošle godine (2:01:53), pa i izvrsne utrke u Londonu travnja ove godine (2:01:25). Na obje je pobijedio, a zaključno sa Chicagom je nositelj dva od tri najbrža maratona svih vremena.

Kelvin Kiptum i Gervais Hakizimana

Stvari se sad mijenjaju pa znamo da Kenijac tek u posljednjih godina ima veću kontrolu stručnog vodstva, dok je prethodno samo radio uz određene trenerske savjete. Njegov trener je Ruanđanin Gervais Hakizimana (36 godina), koji od 2008. godine živi u Francuskoj. Kao profi atletičar je redovito išao u Keniju na pripreme te u blizini Chepkoria (zapadna Kenija) 2013. godine upoznao Kelvina.

 – Kad bi radili brdske treninge u šumi blizu njegove kuće bio je mali, ali nas je pratio, bos, i to nakon što je čuvao koze i ovce, ispričao je Gervais Hakizimana za francuski AFP.

Po riječima njegovog trenera Kiptum je trenirao s velikim obimom ove godine, a to znači da je npr. uoči London Marathona imao tri tjedna od po 300km ili više trčanja tjedno. Ovakva kilometraža nije nešto neviđeno dosad, ali ipak kod njegovog trenera izaziva strepnju da bi Kiptum u nekom trenutku, ako nastavi u istom ritmu, mogao „izgoriti“ ili se povrijediti. Eliud Kipchoge tjedno trči između 180 i 220km, a Kelvin Kiptum između 250 i 280km, ponekad više od 300 km. Kiptum nema dan odmora.

 – Nema odmora. Odmaramo se kad se umori. Ako mjesec dana ne pokazuje znakove umora ili boli, nastavljamo. On samo trči, jede, spava. On je u najboljim godinama, ali u jednom trenutku se bojim da će se povrijediti. Ovim tempom riskira, predložio sam mu da smanji tempo, ali on to ne želi, stalno mi priča o svjetskim rekorderima. Rekao sam mu da će za pet godina biti gotov i da se mora smiriti da bi trajao u atletici, izjavio je Gervais Hakizimana.

KELVIN KIPTUM: Maratonac koji je prekinuo dugogodišnju dominaciju Kipchogea

Potencijalni okršaj s Kipchogeom

Kelvin Kiptum sad drži dva od tri najbolja rezultata na distanci maratona svih vremena. Postigao je to u svega tri istrčana maratona, dok je Kipchoge svoj prvi svjetski rekord postavio tek na maratonu broj 11. Dvojac se mimoišao ove jeseni, međutim idućeg ljeta bi mogli gledati jako zanimljiv okršaj na Olimpijskim igrama u Parizu.

 – Nadam se da ću se natjecati sa Eliudom. Ako budem izabran da predstavljam Keniju na OI, spreman sam da se utrkujem s njim, poručio je Kiptum nakon što se vratio u Keniju gdje je od Ministarstva sporta dobio nagradu od 5 milijuna kenijskih šilinga (31.600 eura).

Bio bi to veliki okršaj jer Kipchoge već dugo najavljuje da je njegov novi veliki cilj ispisati povijest time da postane prvi maratonac koji je slavio na tri vezane OI. Po prvi put bi se moglo dogoditi da tamo ne dođe kao favorit.

Moja jedina tajna je trening

U Keniji se nastoje boriti s dopingom koji je jako uzeo maha u ovoj zemlji. Zato je Kiptum po povratku iz Chicaga imao poruku za atletičare u Keniji.

 – Moja jedina tajna je trening, a ne bilo što drugo. Hrana koju jedem je sasvim normalna, ugali, riža i povrće, rekao je Kiptum.

Piše: Ersan Bijedić

mostar@dnevni-list.ba

The post KELVIN KIPTUM: Maratonac koji je prekinuo dugogodišnju dominaciju Kipchogea appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO