back to top

KBC Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo transplantaciju pluća kod djeteta

U KBC-u Zagreb prvi put u Hrvatskoj uspješno je izvedena transplantacija pluća kod djeteta te kombinirana transplantacija srca i jetre kod odraslog pacijenta, istaknuli su u srijedu predstavnici bolnice.

Četrdesetpetogodišnji muškarac dobio je novo srce i jetru, a 12-godišnji dječak nova pluća. Oba pacijenta dobro se oporavljaju, rekli su liječnici na konferenciji za novinare U Zagrebu naglasivši rijetkost ovih zahvata i u svjetskim razmjerima.

Dječak je nekoliko mjeseci živio na respiratoru, a podvrgnut je jednoj od najtežih transplantacija pluća zbog niza komorbiditeta. Riječ je o djetetu kojemu je prethodno bila transplantirana koštana srž. Donor pluća bilo je dijete iz Hrvatske.

“Pacijent je sada odlično, skinut je sa svih uređaja i ide u proces rehabilitacije”, rekao je predstojnik Klinike za plućne bolesti Miroslav Samaržija.

Puni program transplantacije pluća unutar KBC-a Zagreb počeo je prije gotovo dvije godine, a do sada je izvedena 21 transplantacija. Budući da je ovo bilo prvo dijete, zatražena je i potpora liječnika iz Beča, objasnio je Samaržija te istaknuo da je KBC Zagreb jedina bolnica, istočno do Beča i Praga, u kojoj se radi transplantacija pluća.

Vezano uz odraslog pacijenta, koji je bio podvrgnut kombiniranoj transplantaciji, rečeno je da je bolovao od rijetke nasljedne metaboličke bolesti – amiloidoze. Dijagnoza mu je postavljena 2019., a stanje mu se stalno pogoršavalo, s indikacijom za transplantaciju srca i jetre, koja je bila izvor problema.

Dodao je da su organi su došli iz inozemstva, u organizaciji Eurotransplanta. Srce je stiglo avionom jer je operacija morala započeti u kratkom roku nakon eksplantacije,

Iznio je i podatak da oko 70 posto bolesnika nakon transplantacije srca ima odličnu kvalitetu života, a oko 90 posto “vrlo dobru”.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da je Hrvatska svrstana u sami vrh Eurotransplanta po broju uspješno izvedenih transplantacija solidnih organa.

Od sredine prosinca u KBC-u Zagreb obavljeno je 18 transplantacija, 10 u zadnja dva tjedna prošle godine i osam transplantacija kod sedam pacijenata u prvih osam dana ove godine. Svi su zahvati uspješno prošli.

Ovoga mjeseca su bile četiri transplantacije jetre, jedna bubrega i tri srca. To je i jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se rade transplantacije kod djece.

Dnevnik.ba/HINA

Objava KBC Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo transplantaciju pluća kod djeteta pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO