back to top

Kako sačuvati voće i povrće od propadanja?

Da biste izbjegli nepotrebno bacanje voća i povrća – ali i novca – važno je znati kako pravilno skladištiti određene namirnice. Primjerice, jeste li znali da rajčica ne bi trebala ići u frižider te da bi krumpir i luk trebalo držati odvojeno?

Voće i povrće često završi u smeću zato što ne zadovoljavaju visoke standarde “ljepote”, iako je u većini slučajeva takva hrana i dalje jestiva. Bacanje hrane je vrlo loša navika, u to nema sumnje, a svako od nas može poduzeti nešto protiv toga.

U nastavku donosimo vrijedne savjete o tome kako pravilno skladištiti voće i povrće da bi ga zaštitili od prebrzog propadanja, a koje već danas možete početi prakticirati.

1. Krumpir

Nemojte ga hladiti nego ga čuvajte na hladnome i tamnome mjestu s relativno visokom vlagom, uz cirkulaciju zraka. Držite ga odvojeno od luka i od namirnica koje proizvode etilen. Izbjegavajte skladištenje u frižideru i u plastičnim vrećicama.

Foto: Tomislavcity

2. Ostalo korijenje i gomolji

Uklonite sve lisnate zelene vrhove. Za najduži vijek trajanja čuvajte ovo povrće u frižideru u plastičnoj vrećici, a za kraći rok, do dva tjedna, pohranite u ladicu frižidera. Pastrnjak, repa, rotkvica i repa tako pohranjeni trajat će i duže od tri tjedna, a mrkva će biti dobra do najviše tri tjedna. Želite li produžiti vijek mrkvi, stavite je u posudu napunjenu vodom, zatvorite plastičnom folijom i spremite u frižider.

kako sačuvati voće i povrće od propadanja?
Foto: Tomislavcity

3. Luk i češnjak

Čuvajte ga na hladnom i tamnome mjestu s niskom razine vlage i malo cirkulacije zraka,  poluotvorenome ili otvorenome spremniku. Također, držite ga odvojeno od krumpira te izbjegavajte pohranjivanje u frižider i plastične vrećice. Životni im je vijek dva tjedna ili malo duže od toga. S obzirom na to da luk vrlo lako upija vlagu, zbog koje brže truli, dobar je trik zamotati luk u čiste najlonke i objesiti ga jer će tako ostati duže prozračan i suh.

kako sačuvati voće i povrće od propadanja?
Foto: Tomislavcity

4. Kupus i rajčica

Nerezane glave kupusa mogu se čuvati u ladici frižidera, a nakon što ih izrežete, zatvorite ih u hermetički zatvorenu posudu. Ne stavljati ih blizu krušaka i jabuka. Što se tiče rajčice,  nemojte ju držati u frižideru jer će izgubiti idealan okus i teksturu, ali ako baš morate, stavite ih tek onda kad postanu zrele da biste odgodili truljenje.

6. Lisnato povrće

Glavate salate, kelj i slično povrće  ne treba prati unaprijed nego malo prije konzumacije te ih s brokulom i karfiolom možete pohraniti u hermetički zatvorenim posudama. Glavate salate trajat će do tjedan dana, a ostalo povrće izdržat će i do dva tjedna. Treba izbjegavati skladištenje s jabukama i kruškama. U slučaju da ste shvatili kako ste oprali previše zelene salate, višak možete pohraniti u zdjelu s papirnatim ručnikom na vrhu te prekriti još plastičnom folijom. Ubrus će upiti vlagu, zbog kojeg bi u suprotnome listovi salate vrlo brzo posmeđili. Osim ubrusa, savjetuje Reader’s Digest, listove možete posuti s malo soli, što također pomaže u izvlačenju dodatne vlage.

7. Jabuke i kruške

Kruške mogu ostati na sobnoj temperaturi dok malo ne dozru, a potom ih možete s jabukama premjestiti u hladnjak, gdje će biti u plastičnim vrećicama. Izbjegavajte držati kruške i jabuke pokraj kupusa, lisnatog povrća i mrkava. U idealnom slučaju upotrijebite ladicu koju ste odredili za voće koje nije osjetljivo na etilen, poput jagoda, borovnica, naranči i malina. Preporuka je iskoristiti ih u dvije sedmice, iako jabuke mogu izdržati i duže od toga.

8 Bobičasto voće

Prije nego što ih spremite u frižider, operite jagode, maline i drugo bobičasto voće mješavinom octa i vode – neka vam omjer bude otprilike 1:3. Zatim isperite vodom i temeljito osušite. Ovo je inače dobra taktika dezinfekcije, koja sprečava pojavu plijesni, što može produžiti rok trajanja za nekoliko sedmica.

Više pročitajte na portalu Agrosavjet.

#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://cdn.tomislavcity.com/wp-content/uploads/2023/10/povrce-80×60.jpg?x78490) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://cdn.tomislavcity.com/wp-content/uploads/2023/10/luk-povrce-80×60.jpg?x78490) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(https://cdn.tomislavcity.com/wp-content/uploads/2023/10/mrkva-povrce-80×60.jpg?x78490) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(https://cdn.tomislavcity.com/wp-content/uploads/2023/10/rastika-povrce-80×60.jpg?x78490) 0 0 no-repeat;
}

Objava Kako sačuvati voće i povrće od propadanja? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO