JOB “Branilaca Konjica”: Sjećanje na šehide Kisera

Jedinstvena organizacija boraca “Branilaca Konjica”  uz podršku porodica šehida, u nedjelju 15. oktobra, će obilaskom spomen-obilježja na Kiseru, obilježiti 29. godišnjicu pogibije 9 boraca koji su bili pripradnici Specijalnog odreda, 443. brdske brigade i 4. Muslimanske brigade.

Od 18.septembra do 10. oktobra 1994. godine na platou Kisera, 9 boraca je dalo svoje živote braneći domovinu. U sjećanje na njih i njihovu žrtvu, Jedintvena organizacija boraca “Branilaca Konjica” ove godine, 15. oktobra obilaskom spomen-obilježja, platoa Kisera i linija odbrane, obilježit će 29. godišnjicu od njihove pogibije.

Na Kiseru su život izgubili – Muhamed Hakalović, Džemal Maksumić, Enes Batkić, Alija Pajić, Muamer Čajić, Jusuf Novalić, Nermin Novalić, Adis Vatrić i Mirsad Maksumić.

Foto: Enis Maksumić

JOB “Branilaca Konjica”   uz podršku porodica šehida, od 2016. godine organizuje obilježavanje i njeguje sjećanje na poginule borce Kisera, a ranije su to samoinicijativno činili preživjeli borci.

Za radiokonjic.ba govorio je sin jednog od poginulih boraca, Enis Maksumić koji je uključen u organizaciju ovogodišnjeg Sjećanja na heroje Kisera.

“Sutra, 10. oktobra ćemo pokušati očistiti i popraviti dio puta, da bi vozila nesmetano mogla prolaziti, a u nedjelju u 8:45 minuta planirano je okupljanje ispred Spomen-sobe u Konjicu, zatim obilazak šehidskog mezarja i formiranje maršovske kolone koja će krenuti prema platou Kisera. Dolazak na plato Kisera planiran je oko 10:30h. U zavisnosti od vremenskih prilika obići ćemo i linije odbrane, te proučiti Ja-Sin.”

Hrana i prevoz za sve koji žele odati počast borcima Kisera će biti obezbijeđeni, a prijavu možete izvršiti na broj 060/328- 1730.

radiokonjic.ba

13.10.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO