Islamska zajednica organizirala novi prosvjed, oglasio se i Kordić

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar u petak je održan još jedan prosvjed protiv gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru.

Oko stotinjak prosvjednika okupilo se u blizini Španjolskog trga, na mjestu gdje je nedavno krenuo nastavak izgradnje kazališne zgrade. Prosvjednici su ponovili svoje ranije zahtjeve da se zaustavi izgradnja zgrade mostarskog HNK i da se Islamskoj zajednici da to zemljište za koje Islamska zajednica tvrdi da je vakufska imovina, kako bi se na toj lokaciji izgradili džamija i islamski centar.

Za vrijeme prosvjede mostarski gradonačelnik Mario Kordić održao je konferenciji za novinare na kojoj je pozvao na smirivanje tenzija. Istaknuo je kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar te je dodao da će se izgradanja nastaviti sukladno planu.

– Već ranije se pod znak pitanja stavljala dozvola za gradnju (HNK Mostar) i ona je u više navrata, od svih relevantnih institucija, preispitana. Čak je bila i predmet tužiteljstva koje je vrlo jasno dalo svoj sud. Papiri i građevinska dozvola za izgradnju su apsolutno čisti i volio bih da su svi drugi dokumenti i svi drugi projekti koji su rađeni u Mostaru rađeni po tom principu, onda ne bi imali urbicid i problem s ilegalnom gradnjom – ustvrdio je Kordić.

Još jedan dokaz da je sve čisto i transparentno, dodao je, govori činjenica da je projekt izgradnje HNK Mostar prošao u federalni proračun gdje važe vrlo strogi kriteriji prilikom apliciranja za sredstva.

– Nije dobro na ovakav način praviti u Mostaru ružna tenzija između dviju nacionalnih zajednica. Ne bih htio da ovo eskalira u pogrešnom smjeru (…) Žalosti me činjenica da prosvjede organizira Islamska zajednica i da se plemenita stvar, a smatram svaku kulturnu ustanovu bilo kojeg predznaka plemenitom, stavlja u loš kontekst, da se nekome nešto zabranjuje – kazao je Kordić.

Islamska zajednica organizirala novi prosvjed, oglasio se i Kordić

Mostarski gradonačelnik kazao je na kraju kako mu je želja i namjera „spustiti lopticu na zemlju“.

– Razumijem i politički kontekst ove cijele priče, međutim nije ni vrijeme ni mjesto, niti je HNK Mostar ustanova preko koje se takva utakmica treba voditi. Osuđujem izjave poput „nećemo to mirno gledati“, to je huškačka retorika koja nije dobrodošla u Mostaru, u gradu koji dvije posljednje godine želi pronaći izlaz iz tih 90-ih ratnih, radikalnih retorika – zaključio je mostarski gradonačelnik.

Islamska zajednica organizirala novi prosvjed, oglasio se i Kordić Dnevni.ba.

dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO