Imoćane uznemirio zrakoplov koji je cijelu subotu kružio iznad grada, evo o čemu se radi

U subotu od jutarnjih pa sve do poslijepodnevnih sati iznad Imotskoga i Imotske krajine kružio je manji zrakoplov, a čitatelji portala radioimotski.hr javili su se s upitom o čemu se radi, s obzirom na to da su ga neki locirali putem popularne aplikacije Flight radar, na kojoj je bilo vidljivo da zrakoplov kruži pravilnom putanjom. Poslali smo upit Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe iz koje su nam jutros odgovorili kako se radi o zrakoplovu koji je provodio cijepljenje lisica.

Naime, kako doznaje Radio Imotski, od 3. do 11. listopada 2023. obavlja se oralna vakcinacija lisica na području Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, sustavno od 2011. godine provodi oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće. Značaj provedbe ove mjere prepoznat je na razini EU-a koja kontinuirano odobrava hrvatske programe oralne vakcinacije lisica, a čime su ostvareni svi preduvjeti za sufinanciranje istoga.

Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.

“U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca. Oralna vakcinacija lisica na području cijele zemlje provodit će se do 2024. godine, a nakon toga ukoliko ne bude potvrđen niti jedan slučaj bjesnoće, provedba programa biti će usmjerena na područja povećanog rizika te tzv. „zaštitne zone“ koje će se određivati sukladno procjeni rizika od mogućeg unosa bjesnoće iz susjednih zemalja”, navode iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Post Imoćane uznemirio zrakoplov koji je cijelu subotu kružio iznad grada, evo o čemu se radi je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO