HNK: Usvojen rebalans budžeta

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je u utorak održana u Mostaru poslanici su razmatrali više važnih dokumenata te su donesene različite odluke i zaključci.

Poslanici su održali sjednicu u zgradi Skupštine, koja je rekonstruisana i dograđena, te se opremanje zgrade finalizira, saopšteno je iz Skupštine HNK-a po završetku sjednice.

Dodaju kako su se završetkom navedenih radova stvorili uslovi za nesmetan i kvalitetan rad poslanika i Stručne službe Skupštine HNK-a, koji do sada nisu bili adekvatni i koji su bili otežavajući faktor u kvalitetnijem radu i boljoj komunikaciji s građanima.

Predsjedavajući Skupštine i njegov zamjenik Šerif Špago i Tomislav Martinović čestitali su svima koji su učestvovalii u ovomprojektu, od projektanata i izvođača do poslanika i članova Vlade HNK-a.

Posebne čestitke uputili su Stručnoj službi Skupštine HNK-a, koja je provela sve neophodne procedure i realizovala tri različita javna konkursaa u svrhu dogradnje, rekonstrukcije i opremanja zgrade Skupštine.

Nakon poslaničkih pitanja, razmatrane su Izmjene i dopune budžeta kantona.

Predsjedavajući Skupštine Šerif Špago kazao je kako su ukupni prihodi i primici s razgraničenim namjenskim prihodima u Izmjenama i dopunama budžeta za 2022. godinu planirani u iznosu od 314,941.002 maraka, te su veći za oko 50 miliona maraka u odnosu na budžet za 2022. godinu.

Dodaje kako se najveće povećanje odnosi na prihode po osnovu indirektnih poreza u iznosu od oko 20 miliona maraka.

Špago je istakao kako su usvajanjem današnjeg Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca i njihovih porodica u HNK-u predviđena proširenja trenutnih prava za borce i članove njihovih porodica.

  Vrijeme odmora

Navodi kako je dob korisnika prava na novčanu egzistencijalnu naknadu nezaposlenih demobilisanih boraca umjesto navršenih 55 godina života spuštena na navršene 53 godine i za suprugu/supruga umrlih demobilisanih boraca.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Tomislav Martinović naglasio je kako je dobra vijest što je kantonalna vlada u toku pripreme Izmjena i dopuna budžeta HNK-a za 2022. godinu uvažila prijedlog i sugestije poslanika, čime su osigurali sredstva za udžbenike svim učenicima od prvog do devetog razreda u iznosu od skoro tri miliona maraka.

Povećane su, navodi, i stipendije koje će od oktobra ove godine iznositi 150 maraka, a takođe je prihvaćeno i produženje isplata nezaposlenim porodiljama sa 6 na 12 mjeseci.

Martinović je podvukao kako, pored 20 miliona maraka po osnovu indirektnih poreza, najveće povećanje u ovim Izmjenama i dopunama čine sredstva transferisana s federalnog nivoa u iznosu od oko 19 miliona maraka.

Usvajanjem navedenog dokumenta osigurana su sredstava za isplatu od po 100 maraka svim osobama na području kantona koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje HNK-a kojih je, zaključno sa 30. junim, bilo oko 27.000, stoji u saopšteenju.

Skupština HNK-a je još usvojila Zakon o izmjeni Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojim se ukida ograničenje mandata direktora osnovnih škola.

Usvojena je i Odluka kojom daje saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a za 2022. godinu.

  I ove godine bogat program proslave Sv. Stjepana na Hardomilju

Ovim Izmjenama kojim se Finansijski plan uvećava za 2,180.000 maraka, na realizaciju sistema DRG predviđeno je 1,130.000 maraka, te se uvećaju sredstva za ortopedska pomagala u iznosu od 500.000 maraka.

Na kraju se ističe i to da su usvojeni Zaključci o stanju u oblasti šumarstva kojima se traži od Vlade HNK-a i kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da uz usaglašavanje stavova kantonalnog nivoa vlasti s jedinicama lokalne u roku od 45 dana u skupštinsku proceduru upute usaglašeni Prijedlog Zakona o šumama HNK-a.

(Fena)

HNK: Usvojen rebalans budžeta Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

DNEVNI HOROSKOP ZA 29. NOVEMBAR Bik će imati probleme na poslu, ljubav cvjeta kod Riba

Ovan Posao: Bilo da je riječ o dodatnim zadacima ili...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo