back to top

GSS Konjic u akciji spašavanja

U rejonu Rakitnice spašena dva strana državljanina, helikopterska evakuacija

Spasioci GSS FBiH, stanica Konjic učestvovali su u akciji spašavanja dvoje stranih državljana na grebenu između kanjona Neretve i Rakitnice, u blizini vrha Vis.

Na terenu su bili spasioci iz stanice GSS Konjic koji su pristupili unesrećenima, te započeli transport unesrećene osobe sa povredom noge, a svoje resurse su im stavili na raspolaganje i spasioci GSS Mostar i GSS Sarajevo. 

Zbog jako uske staze i nepristupačnog terena bila je potrebna helikopterska evakuacija, jer bi u suprotnom više od šest sati bilo potrebno za transport što bi dodatno ugrozilo zdravstveno stanje povrijeđenih lica.

Unesrećena osoba iz rejona Rakitnice (via Dinarica ruta) helikopterom je transportovana na UKC Sarajevo radi medicinskog zbrinjavanja.

gss konjic u akciji spašavanja
GSS Konjic u akciji spašavanja

Iz GSS FBiH poručili su da je ova brza i koordinirana akcija spašavanja još jednom istaknula ključnu ulogu helikoptera u pružanju hitne pomoći u teško dostupnim područjima. Zahvaljujući naporima timova GSS, unesrećena osoba će dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć u najkraćem mogućem roku. Via Dinarica trasa, dok pruža nevjerojatan doživljaj prirode, također zahtijeva svijest o sigurnosti i odgovornom planiranju aktivnosti na otvorenom, poručuju iz GSS FBiH.

radiokonjic.ba

20.08.2023.

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO