back to top

GSS FBiH: Vježba “Prenj 2023” biće organizovana u subotu i nedjelju 14. i 15. januara

Vježba GSS Federacije pod nazivom “Prenj 2023” biće organizovana u subotu i nedjelju 14. i 15. januara, a domaćin je GSS Konjic. Simulacije spašavanja vršit će se na obroncima Prenja, a više o tome govori načelnik Federalne GSS, Dženadin Veladžić.

“Redovna zimska vježba  Federalne GSS-a je planirana da se izvede na području Hercegovine, a  GSS stanica Konjic je ponudila svoje domaćinstvo. Našu vježbu zimskog spašavanja u zimskim uslovima održat ćemo na području Prenja. Prenj je jedna od najzahtjevnijih planina što se tiče spašavanja, a sam prilaz planini u zimskim uslovima je jako otežan zato što su svi putevi pod snijegom pri čemu moramo koristit alternative kako bismo pristupili mjestu nesreće”.

“Vježba je dvodnevna i planirana je nastupajući vikend. U subotu je okupljanje spasilaca, navečer ćemo imati edukacije za predstojeći vježbu, a u nedjelju ćemo uraditi vježbu na području planine Prenj. Do sada je prijavljeno 70 učesnika” – dodao je Veladžić.

“Detalje vježbe ne možemo otkriti jer će GSS Konjic simulirati stvarne uslove na terenu, a naši spasioci će se ponašati kao da su stvarni uslovi, tako da sam scenarij ne mogu reći jer bismo upoznali učesnike o čemu se radi, a ideja je da oni ne znaju šta je zadak dok ne dođu na teren, ali mogu reći da je to jedna zahtjevna vježba”

“Glavna karakteristika pripadnika GSS-a jeste ta da su spremni rizikovati vlastiti život kako bi spasili tuđi” – zaključio je Dženadin Veladžić, načelnik Federalne Gorske sluzbe spašavanja.

radiokonjic.ba

10.01.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO