back to top

GO SDP Konjic: Večeras održana tribina “Zdravlje žene”

Tribina je okupila žene koje su imale priliku čuti poruke, smjernice i upute predavača, te učestvovati u diskusiji

Forum žena Gradske organizacije SDP Konjic večeras je organizovao Javnu tribinu  “Zdravlje žene”.

Tribina je okupila žene koje su večeras došle da čuju poruke, savjete predavača odnosno gostiju tribine, a to su bili prim.dr Armina Lazarević epidemiolog u Domu zdravlja Konjic i specijalista ginekologije i akušerstva u Općoj bolnici Konjic dr Sanda Šain Dautbegović.

Pozdravne riječi prisutnima je uputila predsjednica Foruma žena Gradske organizacije SDP Konjic, Selma Hadžihusejnović, nakon čega se obratila i predsjednica  GO SDP Konjic, potpredsjednica Skupštine HNK i delegat u Domu Naroda Parmalenta FBiH u ime SDP-a, Vesna Saradžić. Kazala je je cilj organizovanja tribine bio podići svijest o zdravlju žena, obzirom na aktuelne brojne probleme sa kojima se suočavaju žene u našem kantonu, a koje potvrđuju i činjenice da je Grad Konjic među prvih pet u HNK po broju novooboljelih tokom godine. Podsjetila je prisutne da je zbog tog razloga,  na sjednici Skupštine HNK podnijela Inicijativu prema  resornom ministarstvu i Zavodu za javno zdravstvo HNK, da budu pokretači i nosioci aktivnosti u pravcu istraživanja i otkrivanja uzroka povećanja broja oboljelih od karcinoma.

GO SDP Konjic: Večeras održana tribina “Zdravlje žene”

O zdravlju sa gledišta epidemiologije s posebnim osvrtom na zdravlje žene govorila je prim.dr Armina Lazarević epidemiolog u Domu zdravlja Konjic, koja je za radiokonjic.ba istakla da je u cilju očuvanja zdravlja neophodno raditi na primarnoj prevenciji raznih bolesti kojima su žene sklone, posebno osvrćući se na važnost vakcinacije protiv HPV virusa.

Izjava prim.dr Armine Lazarević

Dr Šain Dautbegović je svoje izlaganje najviše posvetila važnosti redovnih pregleda žena, preventivnog djelovanja u cilju očuvanja zdravlja. Govoreći o mogućnošću sprječavanja bolesti ranim otkrivanjem njenih pojava, apelovala je da žene svoje zdravlje trebaju trerirati u vrhu liste životnih prioriteta. Za radiokonjic.ba je izjavila:

Izjava dr Sande Šain Dautbegović

Tribina je bila prilika da prisutne postave pitanja i razmijene mišljenja o važnim zdravstvenim pitanjima i dilemama. Na druženju koje je upriličeno poslije diskusije, prisutne je pozdravio i premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić.

jasmina@radiokonjic.ba

14.12.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO